Logo Realitatea.md

Avocata lui „Borman” s-a adresat procurorului general interimar prin presă: Solicit...

26 Septembrie 2019, 08:00 // Societate

Avocata lui Oleg Pruteanu alias „Borman”, Olga Raievschi, s-a adresat procurorului general interimar, Dumitru Robu, cu solicitarea de a fi dezmințită informația publicată de presă, mai exact cea preluată de la procurorii PCCOCS. Ea spune că clientul său este deținut în arest preventiv ilegal și se mimează o oarecare luptă cu drogurile.

Mai mult, potrivit ei, Oleg Pruteanu nu ar fi fondat nicio grupare criminală.

Foto: Publika.md

Mesajul care a parvenit pe adresa redacției noastre:

Domnului Dumitru ROBU,
                                                                          Procuror General al Republicii Moldova

                                                                                         avocata Ala Raievschi,
                                                                                    în interesele lui Oleg PRUTEANU
                               

CERERE

[Pe 25 septembrie 2019, pe portalul Procuraturii Generale a apărut postarea „Dosarul „Borman” parvenit de la autorităţile Federaţiei Ruse”, preluat de presă.

Publicaţia menită să informeze opinia publică despre preluarea de către PCCOCS a urmăririi penale de la autoritătile din Fereraţia Rusă a cauzei penale, menţionând că Oleg Pruteanu a fost reţinut pe 20.09.2019, temeiul desfăşurării penale fiind învinuirea acestuia de comiterea infracţiunilor de comercializare a drogurilor şi contrabanda cu stupefiante.

Scopul prezentei postări este ducerea în eroare a opiniei publice şi influenţa indirectă asupra autorităţilor judecătorești, în vederea menţinerii ilegale în stare de arest nejustificat mai mult de doi ani a lui Oleg Pruteanu, fiind încalcate in cel mai flagrant mod legislaţia procesual+penală naţională, cât și art.5 CEDO, şi art. 20 al Constituţiei Republicii Moldova, acceszul liber la Justiţie, astfel fiind mimată lupta cu traficul de droguri, realizând trucarea dosarelor, organele de drept dând dovadă de activitate ilicită, menită să obţină o falsă reprezentare a veritabilei situaţii de fapt în cazul presupuselor substanţe narcotoce.

Domnule Procuror General,

Solicit respectuos dezminţirea informatiei plasate în conținutul intenționat eronat plasat pe portalul Procuraturii Generale.

În primul rând, Oleg Pruteanu nu a fost eliberat de facto, ca să fie reţinut, aflîndu-se în detenţie preventivă 23 de luni şi 20 zile sub una şi aceiaşi învinuire, în lipsa unor acţiuni procesual penale, cu pretinse „probe” falsificate de catre procurorul PCCOCS Lilian Bacalîm şi a colaboratorii INI, despre ce aţi fost informat.

În al doilea rând, aţi dus în eroare opinia publică ce ţine de data preluării cu titlu de transfer a procedurii în materie penală -procesul parvenit de la organul de urmărire penală a Federaţiei Ruse în privința lui Oleg Pruteanu, deoarece potrivit datelor prezentate în procesele penale autohtone procedura penală vizată a fost preluată de către PCCOCS  în 01 februarie 2019, prin Ordonanţa fostului Procuror General Eduard Harunjen, fiind fixat termenul urmăririi penale pînă la 01 martie 2019,  cu exercitarea urmăririi penale de către PCCOCS.

Mai mult ca atât, materialele dosarului din Fererația Rusă au parvenit in RM în 30 octombrie 2018, o parte din ele (acele 70 de volume declarate de catre L.Bacalim in conferinta de presa din 04.10.2017 si folosite in cadrul dosarului Nr 2015790141) in baza caruia Pruteanu s-a aflat in arest preventiv  12 luni din 01.10.2017 până în 01.10.2018.

Tot în cadrul acestui dosar, lui Pruteanu i-a fost înmânată învinuirea din dosarul din Federația Rusă – emisă la 21 iunie 2017, înmânată în baza unei comisii rogatorii de asistența juridică în materie penală parvenită din Federația Rusă, acceptată de Procurorul General al RM E.Harunjen, înmânată de către procurorul în PCCOCS pe caz Lilian Bacalîm la 06.04.2018.

Este o acuzare cu grave încălcări de procedură penală, acțiune și inacțiune prin care grav au fost afectate drepturile și interesele lui Pruteanu, ordonanță care a fost atacată în modul prevăzut de lege.

Învinuirea este „copy paste” a învinuirii din dosarul din RM transmisă în judecată, dosarul cu anexe de circa 25-30 volume din dosarul din Federația Rusă și în aceste volume nu se regăsește numele Oleg Pruteanu.

...

Cu respect faţă de LEGE].

Pentru ziua de mâine, avocată a anunțat o conferință de presă. Realitatealive.md va transmite în direct declarațiile. Urmărește-ne!

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5560 0.6283%
USD USD 17.3147 0.5079%
RUB RUB 0.2408 -1.6340%
RON RON 4.0429 0.5571%
UAH UAH 0.6401 1.0099%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile