Logo Realitatea.md

Avocații Baroului Chișinău amenință cu grevă. Care este motivul și cum reacționează Consiliul Superior al Magistraturii

29 Iunie 2017, 16:28 // Societate

Adunarea Generală a Baroului Chișinău a avertizat că avocații vor declanșa o grevă generală, exprimându-și îngrijorarea cu privire la situația ce ține de aplicarea excesivă de către instanțele judecătorești a măsurilor preventive excepționale sub formă de arest și arest la domiciliu.

În acest sens, majoritatea absolută a avocaților Baroului Chișinău a decis să înainteze un ultimatum Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), președintelui Curții Supreme de Justiție și președintelui Curții de Apel Chișinău, ca să fie revizuită această practică cu scopul diminuării aplicării măsurilor în cauză.

Foto simbol: mosaique.fm

„Republica Moldova și-a asumat obligația de a garanta și respecta inviolabilitatea libertății individuale și siguranței persoanei odată cu semnarea Convenției europene a drepturilor omului. Curtea europeană a drepturilor omului a emis multiple hotărâri împotriva Republicii Moldova în care au fost găsite violări ale dreptului la libertate și la siguranță din cauza aplicării de către instanțele naționale a măsurii preventive sub formă de arest sau arest la domiciliu.

Caracterul excepțional al acestor măsuri a fost stabilit și de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, reconfirmat de către Plenul Curții Supreme de Justiție din Republica Moldova.

În pofida obligațiilor convenționale, constituționale și legale ce revin instanțelor de judecată, avocații Baroului Chișinău constată cu profundă consternare faptul că judecătorii Curții de Apel Chișinău, care au menirea să verifice legalitatea aplicării măsurilor preventive excepționale sub formă de arest sau arest la domiciliu, pe de o parte sistemic resping recursurile avocaților, iar pe de cealaltă parte, sistemic admit recursurile procurorilor împotriva încheierilor judecătorilor de instrucție.

Se creează impresia că în astfel de procese rolul avocatului se reduce la simpla prezență pentru a crea aparența unui proces echitabil. Or, instituția avocaturii este unul din pilonii de bază fără de care nu este posibilă asigurarea respectării drepturilor fundamentale.

În aceste condiții, avocații Baroului Chișinău au înaintat un ultimatum Consiliului Superior al Magistraturii, președintelui Curții Supreme de Justiție și președintelui Curții de Apel Chișinău prin care solicită:

  1. Renunțarea la practica respingerii sistemice a recursurilor declarate împotriva aplicării arestării preventive sau arestului la domiciliu și admiterii sistemice a recursurilor procurorilor împotriva măsurilor non-privative de libertate;
  2. Redarea caracterului excepțional al măsurilor preventive - arestarea și arestul la domiciliu;
  3. Restabilirea caracterului echitabil al procedurilor de examinare a recursurilor împotriva măsurilor preventive aplicate sau neaplicate.

Pentru a monitoriza situația examinării recursurilor Baroul Chișinău a delegat la Curtea de Apel Chișinău câteva echipe care vor prezenta o concluzie în scris în acest sens. De asemenea, Baroul Chișinău va informa instituțiile internaționale în caz de neglijare continuă de către autoritățile Republicii Moldova a obligațiilor internaționale în ceea ce privește respectarea dreptului la libertate și la siguranță personală”, se precizează în adresare.

În acest sens, contactat de Realitatea.md, președintele CSM, Victor Micu, a explicat următoarele: „CSM este un organ de administrare judecătorească și nu are dreptul să dea indicații, precum că sunt arestate prea multe persoane și invers, că sunt eliberate prea multe. Dacă au depistat asemenea cazuri, trebuia să indice concret. Atunci se transmite la Inspecția Judiciară, care verifică circumstanțele și constată dacă într-adevăr trebuie să intervină. Vom veni cu o reacție și vom discuta subiectul la ședința CSM”.

Ședința Consiliului Superior al Magistraturii va avea loc marți, 4 iulie. De menționat că, avocații Baroului Chișinău au cerut admiterea solicitărilor în termen de 15 zile de pe data de 28 iunie, în caz contrar aceștia și-au rezervat dreptul de a declanșa o grevă manifestată prin refuzul de a participa la examinarea aplicării măsurilor preventive sub formă de arest și de arest la domiciliu.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5315 0.6363%
USD USD 17.0715 -0.3275%
RUB RUB 0.2405 -0.4965%
RON RON 4.0321 0.6314%
UAH UAH 0.6291 -0.4589%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile