Logo Realitatea.md

Avocații protestează astăzi împotriva abuzurilor judecătorilor și procurorilor. Au ținut „un minut de reculegere în memoria unei justiții moarte” (VIDEO/FOTO)

26 Iunie 2018, 11:30 // Societate

Toți apărătorii din cadrul Uniunii Avocaților vor protesta astăzi împotriva aplicării excesive a măsurii preventive sub formă de arest persoanelor aflate sub urmărire penală, precum și pentru abuzurile, care se fac de către judecători și procurori asupra avocaților.

Protestul a început în fața Curții de Apel Chișinău, unde câțiva zeci de avocați, îmbrăcați în robe au ținut câte un discurs, exprimându-și nemulțumirea față de deciziile abuzive ale magistraților în privința clienților acestora, precum și față de abuzurile și intimidările care se fac de către judecători și procurori asupra apărătorilor din cadrul Uniunii.

Potrivit manifestanților, protestul va dura pe parcursul întregii zile de astăzi, astfel că, aceștia nu vor participa la nici o ședință de judecată, nici la o procedură pornită de procurori, precum nici la încheiere emisă de Curțile de Apel.

În opinia lor, protestul este organizat în contextul respectării dreptului la o judecată echitabilă a cetățenilor, împotriva represiunilor făcute asupra avocaților și a clienților acestora, venite din partea procurorilor și judecătorilor.

La manifestație au participat avocați din toate Barourile din țară, ținând în mâină pancarde cu mesaje precum: „Arestul - o excepție, nu o regulă”, „Noi protestăm pentru drepturile voastre”, „Dacă nu ești înfuriat înseamnă că nu ești avocat”, „Judecători! Mai sunteți independenți”, „Libertatea ta, prioritatea mea”...

Protestatarii au întocmit o Rezoluție, pe care au adoptat-o în unanimitate și o vor înainta Consiliului Superior al Magistraturii, Procuraturii Generale și Curții Supreme de Justiție. În Rezoluție se cere stoparea presiunilor și fărădelegilor care se fac de către procurori și judecători la adresa avocaților și a clienților acestora.

Într-o notă informativă, Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, și-a exprimat solidaritatea față de protestul organizat de către avocați, menționând că, „Judecătorii trebuie întotdeauna să aibă în vedere că, pentru a nu lipsi garantarea libertăţii de esenţă, orice detenţie trebuie să fie excepţională, justificată în mod obiectiv şi să nu depăşească strictul necesar”.

„Avocatul Poporului, în activitatea sa, pe parcursul a mai mulți ani constatînd aceleași încălcări ale dreptului la libertate și siguranță a persoanelor și deținerea acestora în condiții inumane și degradante, se solidarizează acțiunii avocaților și sprijină eforturile pentru impulsionarea instanțelor de judecată să respecte prevederile legislației naționale ce țin de aplicarea măsurii preventive sub formă de arest și articolul 5 al Convenției europene pentru drepturile omului”, se menționează în comunicatul emis de Avocatul Poporului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 -0.3436%
USD USD 17.1929 -0.7270%
RUB RUB 0.2429 0.8721%
RON RON 4.0207 -0.3692%
UAH UAH 0.6382 -0.8082%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile