Logo Realitatea.md

Avocatul lui Platon în Ucraina intenționează să obțină 250 de milioane de dolari de la Republica Moldova

02 Iunie 2020, 20:30 // Societate

Biroul de avocați din Ucraina „Veaceslav Lîci și partenerii”, acționând în numele mai multor firme foste acționare la două bănci din Republica Moldova, cere compensații de la Guvernul Republicii Moldova de peste 20 milioane de dolari. O copie a scrisorii a fost trimisă nu doar premierului Ion Chicu, ci și speakerei Zinaida Greceanîi. Televiziunea Centrală (tvc), Orhei, a publicat marți, 2 iunie, din surse anonime despre asta.

Mai mult, dacă Guvernul Republicii Moldova va refuza să plătească compensațiile, atunci despăgubirile solicitate vor crește până la 250 de milioane de dolari pentru că va fi atacat într-o instanță internațională.

„În spatele cererii depuse de casa de avocatură a lui Lîci ar sta același Veaceslav Platon, care pune în aplicare o schemă pentru a obține 250 de milioane de dolari cu care să-și achite eliberarea. 100 de milioane din acești bani i-ar reveni lui Igor Dodon, aceeași sumă mediatorilor din FSB, iar 50 de milioane sunt pentru cheltuielile lui Platon. Platon nu va achita din buzunarul său, dar ar fi vorba de bugetul statului, care e întreținut de cetățeni. Astfel, a pus la cale noul dosar în care pretinde 250 de milioane de dolari de la Republica Moldova”, scrie tvc.

Mai târziu, sursa citată a reușit să ia legătura cu biroul de avocați din Ucraina. Avocatul Veaceslav Lîci a confirmat autenticitatea scrisorii. „Este posibil, bineînțeles și se va întâmpla numaidecât reieșind din capitalizarea reală a băncii, precum și din acțiunile ilegale, care au fost întreprinse în privința clientului. Practica internațională cunoaște multe astfel de exemple. Cu atât mai mult că noi avem deja cazuri de succes împotriva Moldovei. În particular, datorită implicării noastre a fost decis dosarul „Energoalians”. De aceea, noi vom obține toată suma”, a declarat acesta.

A recunoscut că îl cunoaște pe Veaceslav Platon, care a fost clientul său, dar a refuzat să spună în ce relații este cu el acum: „Nu aș vrea să răspund la această întrebare”.

Articolul integral, inclusiv acolo unde scrie despre ce mai conține scrisoarea, poate fi citit pe acest link.

Deocamdată, reprezentanții conducerii de vârf a țării nu au venit cu vreo reacție.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4388 0.2315%
USD USD 17.0958 -0.4391%
RUB RUB 0.2407 -0.3313%
RON RON 4.0135 0.2047%
UAH UAH 0.6302 -1.0364%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile