Logo Realitatea.md

Avocatul lui Sternioală: Au avut loc cinci tentative de efectuare neautorizată a „cercetării la fața locului” acasă la ex-judecător

14 Ianuarie 2020, 13:45 // Societate

Alexandru Tabarcea, avocatul ex-vicepreședintelui Colegiului Civil al Curții Supreme de Justiție (CSJ), Oleg Sternioală, a trimis o reacție în adresa presei, după știrile despre recentele percheziții care au fost efectuate în casa clientului său.

„Nu am reacționat niciodată la afirmațiile manipulatoare și mincinoase ale procurorului de caz Roman Statnîi, deoarece credem ferm că justiția se înfăptuiește și trebuie să se înfăptuiască în cadrul instanțelor de judecată într-un proces bazat pe lege, așa cum prevede legislația națională în vigoare. Evoluțiile procesuale din săptămâna precedentă, din punct de vedere legal, demonstrează că au fost depășite limitele admisibile, scrie în reacție, aducând câteva argumente.

Potrivit apărării, procurorul de caz intenționat oferă presei informații false: „Este gata să discrediteze inclusiv conducerea Procuraturii Generale, prin încercarea de a-i atrage în manevrele sale de manipulare, folosind așa-numite probe „incontestabile”, cum ar fi „într-o discuție privată cu procurorul, persoana-martor (care apropo a refuzat să facă declarații) mi-a spus că...” și invocând minciuni vădite precum „dl Oleg Sternioală s-ar fi adresat cărorva persoane influente din cadrul Procuraturii Generale, oferind sume de bani impunătoare”.

Avocatul a mai povestit despre anumite tentative neautorizate de cercetare la acasă la clientul său, care ar fi fost cinci la număr. „Scopul așa-numitor cercetări la fața locului nu era evaluarea imobilului (așa cum a afirmat Roman Statnîi), ci să pătrundă repetat în imobil pentru o altă percheziție. Menționăm că pe data de 4 noiembrie 2019 acesta a efectuat deja o percheziție neautorizată!”, a scris Alexandru Tabarcea.

Tot potrivit lui, la cea de-a cincea tentativă de a pătrunde neautorizat în imobil, pe data de 11 ianuarie 2020, procurorul de caz ar fi recunoscut că nu este „suficient autorizată cercetarea la fața locului” și a dispus efectuarea unei percheziții neautorizate. Asta după ce instanța de judecată i-a refuzat autorizarea percheziției, deoarece a fost solicitată ilegal efectuarea ei în mod repetat, în cadrul aceleiași cauze penale. 

Reacția poate fi citită integral, mai jos:

Amintim că judecătorul CSJ este cercetat penal pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. Oleg Sternioală însă pledează nevinovat și consideră că procesul este formal, avându-se drept scop înlăturarea sa din sistemul judecătoresc.

CITEȘTE ȘI:

Sternioală și Druță, eliberați de Parlament din funcția de președinte, vicepreședinte și judecători ai CSJ

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5304 0.7267%
USD USD 17.3188 0.3296%
RUB RUB 0.2408 -0.7420%
RON RON 4.0356 0.6811%
UAH UAH 0.6434 1.2431%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile