Logo Realitatea.md

Avocatul lui Traian Băsescu, despre modul în care CSJ a emis decizia: Nu am mai întâlnit în cariera mea o astfel de situație (DOC)

08 Noiembrie 2018, 11:50 // Societate
// Autor:  
Elena Putregai

Se respinge recursul declarat de Traian Băsescu, reprezentat de avocatul Andrei Bivol. Astfel a sunat decizia irevocabilă a completului Colegiului civil al Curții Supreme de Justiție (CSJ) format din cinci judecători - Iulia Sîrcu, Galina Stratulat Dumitru Visternicean, Dumitru Mardari și Nicolae Craiu.

Aceștia au amânat, mai întâi, ședința prin care urmau să decidă dacă fostul președintele al României rămâne sau nu cu cetățenie moldovenească. După care, până în seară, s-au răzgândit.

„Nu am întâlnit niciodată în cariera mea o astfel de situație în care Curtea Supremă de Justiție să anunțe că amâna examinarea unui recurs pentru necesitatea studierii suplimentare a dosarului, după care peste 3 ore, în toiul nopții, să emită decizia. Este cel puțin netransparent acest proces de luare a deciziei, probabil s-a schimbat ceva pe ultima sută de metri... Este de neînțeles”, a explicat avocatul Andrei Bivol pentru Realitatea.md.

Avocatul ne-a mai spus că nu mai există nicio cale ordinară de atac la nivel național. Există o cale extraordinară precum revizuirea, dar sunt temeiuri prevăzute de lege care nu ar coincide cu dosarul „Băsescu vs. Dodon”.

Întrebat cum a primit vestea Traian Băsescu, acesta a declarat: „Domnul Traian Băsescu a primit calm vestea. Este uimit de modul în care a fost luată decizia, nu de decizia în sine. Este una din opțiunile pe care le-a luat în calcul”.

CSJ a ajuns la concluzia de a respinge recursul și de a menține decizia Curții de Apel Chișinău din mai multe considerente, unul dintre care fiind aflarea fostului președinte al României sub urmărire penală pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, ce „constituie, cu certitudine, fapte pertinente pentru retragerea cetățeniei”. Mai multe aflați din documentul de mai jos.

Realitatea.md amintește că unul dintre primele decrete semnate de Igor Dodon în postura de șef al statului a fost retragerea cetățeniei Republicii Moldova lui Traian Băsescu. Potrivit Președinției, ultimul nu și-ar fi prezentat cazierul juridic, atunci când a depus cerere de solicitare a cetățeniei. Or, la acea vreme, acesta era vizat în câteva dosare penale. Respectiv, Președinția consideră că a încercat să oculteze această informație.

Traian Băsescu şi soția sa au devenit cetățeni ai Republicii Moldova pe data de 3 noiembrie 2016, după ce au depus jurământul la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti. Nicolae Timofti, fostul șef al statului, le-a acordat cetățenia.

De menționat că Traian Băsescu este președintele de onoare al Partidului Unității Naționale condus de Anatol Șalaru. Respetiv, acum, nu mai există posibilitatea ca acesta să candideze la alegerile din țară, odată ce legea prevede că o pot face doar cei care au cetățenie moldovenească.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4945 0.8802%
USD USD 17.6942 -0.1862%
RUB RUB 0.2497 0.7667%
RON RON 4.0244 0.8268%
UAH UAH 0.6558 -0.5610%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile