Logo Realitatea.md

Avocatul Poporului, despre folosirea copiilor la „inaugurarea unui veceu prin tăierea panglicii roșii”: O mostră a lipsei de bun-simț

17 Septembrie 2020, 16:00 // Actualitate

Ombudsmanul Copilului Maia Bănărescu condamnă gestul și acțiunea deputatului PSRM Vladimir Mîzdrenco și a autorităților publice locale din raionul Rîșcani de a folosi copiii pentru a-și face imagine și PR politic. Cu o asemenea reacție a veni Avocatul Poporului, după ce parlamentarul socialist a participat la inaugurarea unui veceu, unde doi copii țineau panglica roși pentru a o taia acesta cu președintele raionului și administrația instituției.

Ombudsmanul Copilului condamnă cu fermitate orice acțiuni prin care s-ar face uz de copii, profitând de vulnerabilitatea acestora, pentru sensibilizarea publicului și obținerea unui transfer de imagine pozitivă. Este revoltător, imoral și descalificant să speculezi cu copii pentru a obține beneficii de imagine, indiferent care ar fi scopurile, politice sau de afaceri. Copiii nu trebuie să fie văzuți ca un paravan care dă bine la imagine și adună like-uri sau voturi. Copiii sunt purtători de drepturi și au demnitate umană. Iar adulții au obligația de a le respecta drepturile și a-i trata cu respect, afecțiune, grija și atenția de care ei au nevoie”, consideră Maia Bănărescu.

Ombudsmanul Copilului se adresează politicienilor, formatorilor de opinie să renunțe la experiențele de acest gen, iar publicului larg, părinților – să descurajeze aceste acțiuni, prin dezaprobarea lor și neadmiterea antrenării minorilor în atare evenimente. În cazul în care utilizarea imaginii copiilor s-a produs fără de acceptul prealabil al părinților sau al copiilor, Maia Bănărescu încurajează sesizarea organelor de resort și solicitarea atragerii la răspundere administrativă a făptuitorilor. 

Anticipând producerea unor incidente similare în campania pentru alegerea președintelui țării, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului le sugerează candidaților sau staff-urilor electorale ale acestora să-și modifice strategiile de comunicare, pentru a exclude acest gen de activități, care ar putea fi înlocuite, de exemplu, cu donații de calculatoare elevilor din familiile cu mulți copii sau social vulnerabile, fără a se face prea multă publicitate.

Precizăm că, președintele raionului Rîșcani, Vasile Secrieru, a plasat o postare pe contul său de Facebook, însoțită de o serie de fotografii, una dintre care a bulversat societatea. Postarea era despre inaugurarea unui veceu pentru elevii Gimnaziului Hiliuți din satul cu aceeași denumire, raionul Rîșcani. Au fost tag-uiți 18 oameni, printre care și deputatul PSRM, Vladimir Mizdrenco, ajuns în Parlament după ce a candidat la alegeri pe circumscripția nr.4, or. Rîșcani.

Maia Bănărescu considerăcă că imagidepășește orice limite ale acceptabilului și reprezintă o mostră a lipsei de bun-simț.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0854 1.0713%
USD USD 17.0035 0.2411%
RUB RUB 0.2185 0.6449%
RON RON 4.1192 1.0772%
UAH UAH 0.5994 0.2341%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile