Logo Realitatea.md

Avocatul Poporului este dezamăgit de reacția autorităților la îndemnul său de a găsi bani pentru a echipa medicii corespunzător

26 Martie 2020, 13:13 // Actualitate

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, este dezamăgit de reacția autorităților la demersul său oficial privind identificarea de fonduri suplimentare pentru echiparea adecvată și asigurarea protecției lucratorilor medicali de contaminare cu COVID-19.

Ombudsmanul regretă modul în care au reacționat autoritățile la demersul său, cu admiterea unor replici sau afirmații mai puțin protocolare la adresa sa. Mihail Cotorobai e de părere că o atare abordare a recomandărilor Avocatului Poporului este ineficientă și distructivă într-un stat democratic. Ombudsmanul și echipa sa NU critică autoritățile care depun eforturi supraomenești pentru a face față unei situații de criză de asemenea proporții, ce constituie un test serios și pentru state mai prospere, cu un sistem de sănătate mult mai puternic. Ombudsmanul conștientizează gravitatea stării de lucruri și dificultatea sarcinilor pe care le au de rezolvat autoritățile.

De aceea, demersurile sale au în exclusivitate scopul de a le ajuta, prin utilizarea atribuțiilor prevăzute de standardele internaționale cu privire la funcționarea instituțiilor naționale pentru drepturile omului – semnalarea problemelor existente și consultarea cu privire la acțiunile ce se cer a fi întreprinse. 

În acest scop, pe 19 martie curent, Avocații Poporului au expediat un demers prin care au solicitat audienta prim-ministrului[1], Ion Chicu, pentru a discuta stabilirea unui mecanism de conlucrare și schimb de informații între Oficiul Avocatului Poporului și Comisia Națională pentru Situații Excepționale, în vederea asigurării respectării drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova în perioada stării de urgență. Însă solicitării în cauză nu i s-a dat cursă. În asemenea situații, în corespundere cu prevederile Legii nr. 52 (articolul 24, alineat 4)  cu privire la Avocatul Poporului, Ombudsmanul poate să informeze opinia publică despre problemele depistate.  

Avocatul Poporului reiterează că menirea unei Instituții Naționale pentru Drepturile Omului este de a asigura respectarea drepturilor omului de către autorități, de a monitoriza situația în domeniul drepturilor omului și de a semnala autorităților despre problemele existente, a le recomanda rezolvarea acestora. Având în vedere această misiune, activitatea unei Instituții Naționale pentru Drepturile Omului, reacțiile sau demersurile unui Ombudsman pot fi  deranjante pentru autorități. Ombudsmanul  semnalează pentru ca autoritățile să intervină, în caz de necesitate, conform competenței, ori de cîte ori nu se asigură drepturile și libertățile omului.

„O Instituție Națională pentru Drepturile Omului nu poate fi una foarte comodă pentru autorități, dar foarte utilă în cazul în care acestea conștientizează plusvaloarea unei colaborări strânse cu Ombudsmanul și echipa sa. Tocmai acesta este rolul unei Instituții Naționale pentru Drepturile Omului într-un stat democratic – de a deranja autoritățile, semnalându-le despre anumite lacune ce țin de respectarea drepturilor omului. Iar pentru ca activitatea acesteia să dea roade autoritățile trebuie să manifeste o atitudine serioasa si responsabila fata de recomandările Ombudsmanului și să conlucreze cu el”, scrie în comunicatul emis presei.

Statul Republica Moldova a luat o decizie curajoasă și asumată, în anul 1998, de a crea Instituția Națională pentru Drepturile Omului – un instrument de monitorizare a respectării drepturilor omului  caracteristic țărilor democratice.

Activitatea Oficiului Avocatului în calitate de Instituție Națională pentru Drepturile Oomului nu este și nu poate fi îndreptată împotriva autorităților, ci are în vizor acțiunile sau inacțiunile acestora pentru asigurarea respectării drepturilor omului în Republica Moldova.  În condițiile situației epidemiologice din țară și situației de urgență, instituția nu numai că nu-și poate schimba modul de intervenție, dar este obligată să monitorizeze cu strictețe starea de lucruri și să aducă la cunoștința autorităților lacunele identificate.

„În pofida acuzațiilor de semnalare a unor probleme inventate, de prezentare a unor date irelevante și neveridice, Oficiul Avocatului Poporului va continua  să monitorizeze situația din țară sub aspectul drepturilor omului și sa înainteze autorităților competente, Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale recomandări. Iar asta inclusiv deoarece  anume în situații de urgență, de criză, de război, de instabilitate se admit cele mai grave încălcări ale drepturilor omului. Tocmai din acest considerent Legea 52, în art. 5  expres stabilește ca  declararea stării de urgență, de asediu sau de război pe întreg teritoriul țârii sau în unele localități nu suspendă activitatea Avocatului Poporului şi nu restrânge atribuțiile lui”, a conchis Mihail Cotorobai.


[1] Articolul 11 din Legea nr. 52, „ În exercitarea mandatului său, Avocatul Poporului are dreptul: a) să fie primit în audienţă de către Preşedintele Republicii Moldova, de către Preşedintele Parlamentului și de către Prim-ministru atît în cadrul orelor de audienţă, cît și în afara lor”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 -0.0635%
USD USD 16.7700 0.4866%
RUB RUB 0.2176 -0.2293%
RON RON 4.0054 -0.1968%
UAH UAH 0.5935 0.2364%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile