Logo Realitatea.md

Azerbaidjan propune extinderea colaborării în sfera energetică şi transporturi! Va reduce perioada de transportare a mărfurilor către/din Moldova

12 Iulie 2017, 16:44 // Economie

Autoritățile din Azerbaidjan propun extinderea colaborării în sfera energetică şi transporturi, care permite achiziţionarea de carburanţi şi reducerea perioadei pentru transportarea mărfurilor către/din Republica Moldova. Anunțul a fost făcut astăzi de către Mahmud Mammad-Guliyev, viceministrul Afacerilor Externe al Republicii Azerbaidjan în cadrul unei întrevederi cu ministrul Economiei Octavian Calmîc.

Foto: mec.gov.md

Mahmud Mammad-Guliyev, referindu-se la inițiativa părții molovenești de a deschide un centru de comercializare a producţiei agroalimentare şi vinicole moldoveneşti, partea azeră oferă un spaţiu de peste 500 m2 în cadrul Complexului Comercial Internaţional „AGRO MALL” din or. Baku. 

Acestea noi oporunități urmează a fi examinate de părţi în cadrul reuniunii comisiei interguvernamentale mixte preconizate preventiv pentru luna octombrie curent, pe lîngă alte subiecte de interes comun, care se regăsesc în proiectele protocolul şi programul de colaborare de lungă durată, aferente şedinţei vizate. 

Vicepremierul Octavian Calmîc în cadrul discuţiilor a exprimat disponibilitatea părţii moldoveneşti privind participarea la următoarea şedinţă a Comisiei interguvernamentale moldo-azere de colaborare economică, care urmează să se desfăşoare anul curent la Bacu, la invitaţia părţii azere. De asemenea, ministrul Economiei a menționat importanța organizării pe această platformă a unui forum al oamenilor de afaceri, care ar contribui la impulsionarea relaţiilor de colaborare în domeniile de interes reciproc.  

Calmîc a salutat inițiativa oficialilor Republicii Azerbaidjan privind extinderea cooperării bilaterale comercial economice, menționând posibilitatea de participare a companiilor azere în zonele economice libere și parcurile industriale în condiții preferențiale acordate investitorilor pe aceste platforme, precum și importanţa cooperării în domeniul energiei, transportului, infrastructurii și cooperarea inter-regională, pentru a pune în aplicare proiectele comune în aceste sectoare preferențiale

A treia ședință a Comisiei interguvernamentale moldo-azere pentru cooperare economică a avut loc la 26 aprilie 2012, în orașul Chișinău.

Potrivit Camerei Înregistrării de Stat în Republicii Moldova sunt înregistrate 118 întreprinderi azere cu un volum total al investițiilor în valoare de peste 32,6 mil. lei. Volumul comerţului exterior în anul 2016 între RM şi RA a înregistrat peste 5 mln. dolari SUA, şi o creştere de 37 %, în special datorită majorării volumului exporturilor cu peste 32%, acesta constituind 4,67 mln. dolari SUA. În ianuarie-mai 2017 se atestă o scădere a volumului schimburilor comerciale datorită diminuării  esenţiale a importurilor şi  exporturilor comparativ cu perioada similară a anului 2016.

 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0442 -1.3981%
USD USD 17.4749 0.1163%
RUB RUB 0.2357 -0.4645%
RON RON 4.3171 -1.4001%
UAH UAH 0.6238 -0.3037%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile