Logo Realitatea.md

Azi e Sfântul Vasile. La mulți ani și moldovenilor care sărbătoresc Anul Nou pe rit vechi!

14 Ianuarie 2021, 12:18 // Actualitate

Creștinii ortodocși îl prăznuiesc azi, 14 ianuarie, pe Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, unul dintre cei mai importanţi părinţi ai Bisericii Ortodoxe şi un mare teolog creștin. La fel, este Anul Nou pe rit vechi. Unii moldoveni păstrează tradiția de a sărbători Revelionul conform calendarului iulian.

Vasile cel Mare

Sfântul Vasile, episcopul Cezareii, este unul dintre cei mai importanți părinți ai bisericii ortodoxe și unul dintre cei mai mari teologi creștini. S-a născut în Pont în jurul anului 329 și a murit în Cezarea în ziua de 1 ianuarie 379. Provenea dintr-o familie creștină binecunoscută, tatăl său Sfântul Vasile cel Bătrân a fost un renumit învățător în Pont, iar sora sa Macrina și fratele său Grigore din Nyssa au devenit de asemenea sfinți.

A depus multe eforturi în organizarea bisericii și a luptat pentru drepturile clerului, totodată punând un mare accent pe temeinica pregătire canonică și spirituală a preoților. O mare atenție a acordat Sf. Vasile păturii sărace și a celor oprimați, inițiind nenumărate acte de caritate.

Scrierile sale au o mare importanță teologică și au fost traduse pe tot globul. Sf. Vasile a scris câteva cărți împotriva lui Eunomius și a arianismului în general, în care apără teza Trinității. În "De Spiritu Sancto", Sf. Vasile tratează chestiunea Sfântului Duh și combate anumite mișcări din Macedonia care negau existența Duhului Sfânt. El a scris de asemenea un mare număr de lucrări exegetice despre Psalmi, Isaia și Iov, 24 de predici și a ținut multe discursuri. Alte importante scrieri ale sale sunt: Regulile Monahale, Moralele, Despre Judecata lui Dumnezeu, Despre Religie și 366 de epistole, multe cu caracter dogmatic iar altele apologetice. Alte importante scrieri sunt Liturghia Sf. Vasile cel Mare și Moliftele Sfântului Vasile cel Mare.

Revelionul pe stil vechi

La două săptămâni după petrecerile de Revelion din lume, urmează aceeaşi sărbătoare pentru ortodocşii de rit vechi - moldoveni, sârbi, ucraineni, ruşi şi lipoveni. Unii din ei marchează și Crăciunul pe rit vechi - 7 ianuarie, adică nu pe 25 decembrie.

În secolul al XVII-lea, pentru a regla modul de datare, s-a făcut reforma calendarului gregorian, care a primit automat și denumirea de Stil Nou. Noul calendar a fost adoptat treptat de toate bisericile catolice și protestante, dar nu și de toate bisericile ortodoxe, care în 1923 au adoptat calendarul iulian revizuit.

Astfel, bisericile ortodoxe au început să sărbătorească Crăciunul împreună cu bisericile occidentale pe data de 25 decembrie a calendarului gregorian, până în anul 2800. Bisericile ortodoxe din Serbia, Ierusalim și Rusia singurele care nu au acceptat noul calendar, au continuat să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie a calendarului iulian, respectiv 7 ianuarie în calendarul gregorian, iar revelionul pe rit vechi pe data de 13 ianuarie.

Ieri s-a umblat cu „Plugușorul”, iar gospodinele și gospodarii au pregătit masa de sărbătoare. Se împart dulciuri, nuci şi mere pentru ca în anul care vine să fie belşug în casă. Azi se țin porțile deschise pentru cei care vin cu Semănatul sau cu Sorcova.

Singura sărbătoare pe stil nou care respectă vechiul calendar iulian este Paştele, însă deşi are ca punct de reper data din calendarul iulian, aceasta se stabileşte în funcţie de calendarul nou.

Citeste tot despre: Anul Nou, Sfantul Vasile
  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9996 0.0000%
USD USD 17.2814 0.0000%
RUB RUB 0.2358 0.0000%
RON RON 4.3095 0.0000%
UAH UAH 0.6162 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile