Logo Realitatea.md

Babin, vinovat de moartea fiului analistului Anatol Țăranu: Își cere scuze de la părinţii lui Teodor și de la ai săi (DOC)

01 Noiembrie 2018, 08:28 // Societate
// Autor:  
Elena Putregai

17 octombrie 2018 - a răsunat sentința pentru Boris Babin, unicul suspect în omorul fiului analistului politic Anatol Țăranu - Teodor Țăranu. Bărbatul și-a recunoscut vina și a povestit în instanță cum s-a întâmplat totul sau, mai exact, ce își amintește.

Realitatea.md a selectat câteva declarații făcute de inculpatul condamnat la 13,4 ani de închisoare în penitenciar de tip închis, dar și de martori, printre care vecina care a auzit împușcăturile, un prieten care l-a văzut ultima dată în viață pe Teodor și polițiștii solicitați în ziua cu pricina.

Boris Babin a explicat că în seara de 29.06.2018, fiind acasă de unul singur a ieșit la balcon să fumeze. În timp ce fuma, vecinul Teodor de deasupra apartamentului său, l-a invitat la el în ospeție.

El a venit și a intrat în bucătărie la Teodor, unde mai era un amic al acestuia, pe nume Artiom. A observat pe masă o butelie goală de vodka și o butelie în care mai erau aproximativ 100 grame de vodka „Perțovka”.

Teodor l-a întrebat dacă mai are ceva de băut. Toți trei au coborât la Boris în apartament, unde au continuat să consume alcool. După o oră, Artiom a fost telefonat de cineva şi a plecat, iar ceilalți doi au continuat să bea și să asculte muzică.

Ulterior, când au ieşit la balcon să fumeze, Teodor a văzut safeul şi l-a întrebat ce se află în el, la care Boris i-a arătat arma. Primul nu a crezut că este o armă de luptă, respectiv a efectuat din pistol câteva împușcături în apartament.

„A concretizat că a efectuat împușcăturile în apartament, deoarece Teodor nu credea că o persoana poate să deţină oficial atâtea arme, demonstrându-i acestuia că sunt adevărate. Inculpatul a mai comunicat că a împuşcat prin uşă pentru a-l răni pe Teodor, cu scopul de a-l omorî. După ce a deschis uşa a constatat că Teodor era rănit, dar viu. A precizat că nu a avut nici un motiv că să efectueze celelate împuşcături, dar le-a efectuat pentru a-l omorî definitiv”, se arată în hotărârea motivată a instanței.

Boris Babin a mai spus în fața instanței că se căiește sincer de cele întâmplate și își cere scuze în faţa părinţilor lui Teodor şi a părinţilor săi.

În același timp, Artiom, care a plecat înainte de tragedie, a dezvăluit că Boris Babin a bătut în ușa lui Teodor fără să fie invitat. „Vecinul a întrebat ce face, Teodor i-a răspuns că se odihnesc, el i-a invitat la el, conflicte nu au fost. Teodor în discuţii și-a cerut scuze încă o dată pentru faptul că la inundat pe data de 04.06.2018 şi Boris a spus că este tot normal și să uite de aceasta. Ulterior, au hotărât să meargă la Boris în apartament la invitaţia lui să mai vorbească şi să mai bea”, scrie în aceeași hotărâre.

În urma tuturor declarațiilor, completul a ajuns la concluzia că Boris Babin a dat dovadă de o cruzime deosebită în raport cu victima. „Prin faptul că primul, după prima împușcătură efectuată prin uşa închisă a apartamentului, în condiţiile în care victima căzuse jos și era rănită, având în mod indubitabil suferinţe cauzate de plaga provocată de prima împuşcătură, a deschis uşa apartamentului, s-a apropiat de victimă și fără a-i păsa de starea de suferinţă şi neajutorare a acesteia, a executat, de la mică distanţă mai multe împușcături în diferite regiuni ale corpului acesteia, inclusiv în regiuni vitale”, se menționează în document.

Pe lângă anii de închisoare, Boris Babin urmează să achite și prejudicii. Avocatul familiei victimei a solicitat încasarea sumei de 165 000 lei cu titlu de cheltuieli pentru înmormântare, 100 000 lei ca avans pentru mesele de pomenire de jumătate de an și de un an, cheltuieli pentru monument – 20 000 euro, suma de 5 000 lei cu titlu de asistență juridică și suma de 50 0000 de euro cu titlu de prejudiciu moral.

Instanța a respins ca nefondate doar pretențiile referitoare la încasarea de la inculpat a sumelor de 100 000 lei şi respectiv 20 000 euro cu titlu de prejudiciu material.

Realitatea.md amintește că Teodor Țăranu a fost găsit într-o baltă de sânge în noaptea de 30 iunie 2018 în holul dintre apartamente într-un bloc din sectorul Buiucani al capitalei. Suspectul, în stare de ebrietate avansată, a fost încătușat imediat. Poliția a găsit mai multe arme deținute legal, care au fost confiscate în folosul statului.

CITEȘTE ȘI:

Primele declarații ale principalului suspect în omorul fiului lui Anatol Țăranu. Procurorii cer, azi, mandat de arestare (VIDEO)

Bărbatul, învinuit că l-a împușcat mortal pe fiul analistului politic Anatol Țăranu, și-a aflat sentința

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.8548 -0.6599%
USD USD 17.6904 -0.3504%
RUB RUB 0.2817 0.0710%
RON RON 4.1950 -0.6913%
UAH UAH 0.6848 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile