Logo Realitatea.md

Bălegar și o spânzurătoare improvizată la summitul ONU pentru climă de la Madrid

15 Decembrie 2019, 12:30 // În lume

Activiştii ecologişti au aruncat în stradă bălegar de cal şi au simulat o spânzurare în faţa clădirii unde a fost organizat summitul ONU pentru climă de la Madrid, frustraţi de incapacitatea liderilor mondiali de a lua măsuri semnificative pentru combaterea încălzirii globale, transmite Reuters.

Conduse de organizaţia Extinction Rebellion, acţiunile au fost programate să coincidă cu încheierea summitului COP25, la care negociatorii nu au fost capabili să cadă de acord cum să implementeze Acordul Climatic de la Paris din 2015.

„La fel ca rearanjarea scaunelor pe Titanic, măsurarea dioxidului de carbon şi negocierea Articolului 6 de către COP nu corespund cu urgenţa planetară cu care ne confruntăm”, a anunţat Extinction Rebellion într-un comunicat.

Un număr de 12 membri ai grupului au stat pe blocuri de gheaţă care se topeau, cu ştreanguri legate strâns în jurul gâtului, pentru a simboliza cele 12 luni până la viitorul summit, când Acordul de la Paris va intra într-o fază majoră de punere în aplicare.

Ataşat la grămada de bălegar s-a aflat un mesaj scurt adresat liderilor: „the horseshit stops here” (rahatul ăsta se opreşte acum).

„Chiar dacă vor ajunge la un acord tot nu va fi suficient. Este al 25-lea COP care are loc şi nimic nu s-a schimbat”, a spus o protestatară, Emma Deane, urcată pe un bloc de gheaţă cu fiica sa în braţe.

Purtătorul de cuvânt al Extinction Rebellion, Ronan McNern, a subliniat totuşi importanţa umorului în faţa crizei climatice.

„Din rahat cresc cei mai frumoşi trandafiri. Sperăm că membrii comunităţii internaţionale se vor uni pentru a crea un viitor frumos”, a spus McNern.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6789 0.0000%
USD USD 16.6157 0.0000%
RUB RUB 0.2261 0.0000%
RON RON 4.0694 0.0000%
UAH UAH 0.6000 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile