Logo Realitatea.md

Banca Mondială va finanța un studiu de diagnosticare a securității apei în Republica Moldova

12 Decembrie 2018, 13:30 // Economie

Pe parcursul anului 2019, va fi efectuat un studiu de diagnosticare a securității apei din Republica Moldova. Acesta va conține un document cu recomandări pentru facilitarea luării deciziilor în sectorul apei.

Foto: madrm.gov.md

Studiul va fi realizat de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului împreună cu experți internaționali, cu suportul Băncii Mondiale.

„În contextul schimbărilor climatice şi resurselor limitate de apă, este esențial să luăm decizii corecte cu referire la  gestionarea resurselor de apă, prin promovarea unui management sustenabil, ținând cont de riscurile legate de apă şi optimizarea serviciilor livrate populației. Contăm pe implicarea tuturor autorităților de resort în procesul de elaborare pentru a avea un rezultat pe potriva așteptărilor tuturor”, a menționat, Secretarul de stat în cadrul ministerului, Valentina Ţapiș.

Partenerii de dezvoltare prezenţi la eveniment au menţionat că în condițiile ţării noastre e necesar realizarea unui astfel de studiu ca autoritățile să dispună de mai multe scenarii de gestionare a resurselor de apă.

În cadrul evenimentului de lansare, experţii internaţionali implicaţi în realizarea documentului au prezentat studii de caz şi rezultate din cadrul studiilor de diagnostic a securității apei realizate în alte ţări, dar au prezentat și metodologia care urmează a fi aplicată pentru Moldova.

Un accent deosebit a fost pus pe procesul de colectare a datelor, consultarea şi validarea intermediară a rezultatelor.

Rezultatul scontat al Studiului Diagnostic constă în prezentarea unor scenarii privind planificarea pe termen scurt și lung a resurselor de apă disponibile și prioritizării resursei de apă în contextul necesităților naționale/locale.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5320 -0.3551%
USD USD 17.6849 -0.3814%
RUB RUB 0.2748 -0.7584%
RON RON 4.1243 -0.3889%
UAH UAH 0.7173 0.0279%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile