Logo Realitatea.md

Bancherul american Bill Browder, critic dur al lui Vladimir Putin, arestat în Spania la cererea Moscovei

30 Mai 2018, 15:40 // În lume

Bancherul american Bill Browder, un critic făţiş al preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost arestat miercuri în Spania, pe baza unui mandat Interpol emis la cererea Moscovei, informează site-ul postului BBC News.

Foto: The National

Browder, care a militat îndelung împotriva corupţiei din Rusia, a fost anul trecut condamnat la 9 ani de închisoare de un tribunal rus, pentru fraude şi evaziune fiscală.

Moscova a mai încercat în 2013 să obţină emiterea unui mandat Interpol pentru arestarea bancherului, însă organizaţia internaţională a considerat la data respectivă că solicitarea este „predominant de natură politică”.

Bancherul este considerat drept iniţiatorul Legii Magnitsky, o serie de sancţiuni adoptate de SUA la adresa mai multor oficiali ruşi de rang înalt acuzaţi de corupţie.

Legea poartă numele fostului avocat al lui Browder, Serghei Magnitsky, care a făcut o serie de dezvăluiri privind presupuse fraude fiscale în Rusia. Acesta a murit într-o închisoare rusă, în 2009, la vârsta de 37 de ani.

Browder a fost la un moment dat cel mai mare investitor străin din Rusia, controlând fondul Hermitage Capital Management. Procurorii ruşi l-au acuzat că creat firma în scopul comiterii de fraude fiscale, însă Browder susţine că acuzaţiile sunt motivate politic, scrie Mediafax.

După aproximativ o oră în custodie, Browder a fost eliberat deoarece mandatul de arestare nu mai era valid, a anunţat Poliţia spaniolă.

Bancherul de origine americană, dar care are cetăţenie britanică, a transmis mierucri dimineaţă pe Twitter că a fost arestat pe baza unui mandat Interpol emis la cererea Rusiei.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.1835%
USD USD 17.4546 -0.4227%
RUB RUB 0.2368 0.0422%
RON RON 4.3784 0.2129%
UAH UAH 0.6257 -0.3186%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile