Logo Realitatea.md

Bani „din suflet” pentru Moldova, dar cu un scop?! Fundația soției lui Dodon, sponsorizată de fiul procurorului general al Rusiei

22 Februarie 2019, 12:57 // Politica

Fundația de Binefacere "Din Suflet" a Primei Doamne Galina Dodon ar fi fost finanțată cu cel puțin 70.000 de euro, bani proveniți din Federația Rusă. Potrivit unor documente confidențiale consultate de către Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație, banii menționați ar fi intrat în contul fundației pe 16 august 2017 din numele lui Igor Chaika, unul din cei doi fii ai procurorului general al Rusiei, Yuri Chaika.

La puțină vreme după realizarea acestui transfer bancar, Igor Chaika a fost numit ambasador de afaceri în Moldova și Transnistria de către “Delovaya Rossiya”, organizație a mediului de afaceri rus, scrie linx.crji.org.

"Referitor la informația care a apărut în presă vizavi de finanțarea Fundației de Binefacere a Primei Doamne "Din Suflet", menționam că toate sursele de finanțare, atât cele interne, cât și cele externe sunt transparente, însă cei care ne oferă acest suport nu doresc ca datele lor să fie făcute publice. În același timp, toate sursele financiare care au fost încasate pe conturile Fundației de Binefacere au fost utilizate doar pentru a ajuta cei peste 200 000 de cetățeni ai RM prin diferite proiecte. Informația detaliată referitor la destinația unde au fost utilizate aceste surse va fi publicată săptămâna viitoare pentru a nu avea un impact asupra campaniei electorale", a menționat pentru Realitatea.md Servicul de presă al Președinției.

Aceasta nu este unica legatură dintre cele două familii, Dodon și Chaika. Amintim că cei doi piloți moldoveni, eliberați din mâinile talibanilor din Afganistan, s-ar afla pe mâna unui ONG care aparține lui Igor Ceaika. Într-o secvența video făcută publică de președintele Igor Dodon apare și fiul procurorului general al Rusiei.

Relația de prietenie dintre Dodon și Ceaika, rusul în custodia căruia se află piloții moldoveni. Totul are un iz penal 

Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație face referire și la o altă investigație prin care Igor Dodon a mai fost finanțat cu bani rusești prin metode netransparente: “Partidul Socialiștilor ar fi beneficiat de sponsorizări de milioane de lei, proveniți dintr-o afacere secretă cu o companie off-shore din Bahamas, conectată la Federația Rusă. Compania ar fi făcut un transfer de peste 30 de milioane de lei, iar banii au intrat în Moldova cu câteva luni înainte de prezidențiale, prin intermediul Exclusiv Media, firmă deținută astăzi de deputatul Corneliu Furculiță și administrată de Petru Burduja, consilier municipal al PSRM în Chișinău. În baza unor contracte de împrumut, milioane de lei au ajuns din această companie la mai multe persoane apropiate partidului și sponsori ai acestuia.

Deși provine din Bahamas, contractul de împrumut semnat de off-shore și firma lui Furculiță a fost redactat în rusă și engleză, iar toate litigiile provocate de contract sunt reglementate de legislația materială și procesuală a Federației Ruse și urmează să fie examinate de Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț din Moscova.”

 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.1655 -0.3240%
USD USD 17.6844 -0.1130%
RUB RUB 0.2783 0.0719%
RON RON 4.0185 -0.4188%
UAH UAH 0.7227 -0.1382%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile