Logo Realitatea.md

Bani publici cheltuiți fără rost: insulina Strim, cumpărată cu milioane de lei, stă în depozit

16 Septembrie 2019, 09:13 // Economie

Insulina STRIM, cumpărată de la compania ucraineană Farmac cu peste 4 milioane de lei, stă acum în depozit. Potrivit Centrului de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS), doar 61.200 de cartușe au fost distribuite pacienților, din 413.850, informează Sănătate Info.

Foto: Radio Europa Liberă/ Sergiu Culeac

Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale spune că nu este o problemă că pacienților cu diabet nu li se mai prescrie STRIM, pentru că „pe piață există alternative” și autoritățile s-au îngrijit ca bolnavii să primească insulina de care au nevoie până la sfârșitul anului, fără să li se afecteze sănătatea. Problema este însă că statul a cheltuit peste 174 de mii de euro, bani publici fără rost, iar pentru acesta nu se știe cine va răspunde.

Potrivit sursei, biosimilarul a fost retras de pe piață și ulterior din nomenclatorul de medicamente, pe motiv că au fost înregistrate reacții adverse. Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a anunțat pe 9 august 101 de cazuri. Cu câteva zile mai devreme însă instituția a anunțat public, printr-un comunicat, că în urma efectuării controlului calității medicamentului „devieri de calitate nu au fost identificate". Deciziile par să se contrazică, întrucât detalii despre reacțiile adverse înregistrate și severitatea acestora nu au fost făcute publice.

Totodată, compania Farmac, din Ucraina spune că este gata să-și apere onoarea și cere acces la informațiile privind reacțiile adverse înregistrate în Republica Moldova. Zilele trecute, reprezentantul firmei a declarat într-o conferință de presă că reacțiile ar putea fi o excepție și s-ar putea să fi avut loc din cauza administrării incorecte a preparatului sau a trecerii de la alte medicamente. Potrivit lui Andrei Goi, directorul tehnic al companiei în lume se înregistrează în jur de 60 de reacții adverse la 10 milioane de utilizatori, iar în Ucraina au fost declarate 3 cazuri de reacții adverse la 60 de mii de utilizatori.

Pe marginea cazului legat de biosimilarul Strim Centrul Național Anticorupție a deschis un dosar penal. În el este vizat fostul director al Centrul de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS), Ivan Antoci. În biroul acestuia, la sfârșitul lunii iulie au fost efectuate percheziții și ridicate mai multe documente.

Ulterior CAPCS a emis un comunicat în care explica cum s-a produs achiziția biosimilarului Strim. „Evaluarea preparatului a avut loc per poziție, conform criteriului - la cel mai mic preț fără TVA, cu corespunderea tuturor cerințelor și a fost desemnată câștigătoare oferta operatorului economic FPC Esculap-Farm SRL la un preț mai mic cu 39,10% comparativ cu prețul contractat pentru anul precedent pentru poziția Insulinum glarginum. Totodată, pe tot parcursul procedurii de achiziţie - adică efectiv 4 luni nu a fost depusă nicio contestație, aceasta fiind desfășurată în strictă conformitate cu prevederile legislației în vigoare, fiind verificată și aprobată de către Instituțiile abilitate în domeniu”, se arată în comunicatul Centrului.

Scandalul biosimilarului Strim a început în luna decembrie anul trecut și s-a extins în primele luni ale acestui an, după ce Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a decis tratarea a 20 de mii de pacienți cu acest preparat. În urma declanșării acestui scandal, coordonatorul Programului Național de profilaxie a Diabetului Zaharat și-a dat demisia.

VEZI ȘI:

(UPDATE) Au loc percheziții la Centrul pentru Achiziții Publice în Sănătate

Directorul Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, Ivan Antoci, a fost demis! Perchezițiile continuă

Certificatul de înregistrare pentru medicamentul „Strim” a fost SUSPENDAT

AMDM a prelevat probe de la produsele medicamentoase STRIM! Care sunt rezultatele

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a restras preparatul Strim din Nomenclatorul de Stat

Citeste tot despre: depozit, insulina, scandalul strim
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2607 0.3867%
USD USD 17.8258 0.3033%
RUB RUB 0.2763 -0.8256%
RON RON 4.0097 0.0724%
UAH UAH 0.7287 -0.0823%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 feb, 06:40 //

Cum era poreclit Vlad Plahotniuc în interiorul Partidului Democrat după ce a părăsit țara (VIDEO)

20 feb, 14:56 //

(VIDEO) Cum PD și PSRM au trișat un vot în Parlament și ce spune Zinaida Greceanîi, când crede că nu o aude nimeni! Deputat: Au numărat 20 și 26 au spus!

17 feb, 14:14 //

Foto Simbol SURSE: Autoritățile din România au stabilit cauza decesului bebelușului deputatului Angel Agache

29 ian, 14:00 //

LIVE! Curtea de Apel Chișinău: Examinarea recursului depus de administrația Penitenciarul nr.13 împotriva eliberării condiționate a ex-premierului Vlad Filat

18 feb, 06:30 //

foto: facebook.com/s.sirbu Ruptura în PDM tot mai adâncă! Sîrbu regretă că noua conducere a partidului a mers la întâlnirea cu socialiștii și Dodon de la Parlament

04 feb, 13:33 //

Foto simbol Serviciul Hidrometeorologic și-a revizuit avertizarea de cod portocaliu de ninsori pentru întreg teritoriul țării

11 feb, 13:09 //

Soția liderului separatist Krasnoselski, cu cetățenie română. Cel puțin 4 instituții au fost sesizate!

03 feb, 10:34 //

Tragedie la Răzeni. O tânără mămică a fost lovită mortal de o mașină. Șoferul a părăsit locul accidentului, iar poliția este pe urmele lui

12 feb, 09:27 //

Îndemnul primului premier al RM către Dodon în contextul declarațiilor scandaloase ale lui Ciocoi: Dacă se pricepe în „tușonkă, să nu se bage...”

16 feb, 13:33 //

Foto Simbol Prima declarație a deputatului democrat, pentru presa română, referitor la tragicul incident produs în această dimineață