Logo Realitatea.md

Bărbatul care i-a donat o parte din ficat Sabrinei, beneficiara primului transplant hepatic efectuat unui copil, asigurat medical pe viață

22 Februarie 2019, 10:20 // Societate

Bărbatul care i-a donat o parte din ficat Sabrinei Rău, beneficiara primului transplant hepatic efectuat unui copil va beneficia de asigurare medicală pe viață. Directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Tamara Andrușca, i-a înmânat ieri adeverința de asigurat pe termen nelimitat.

Foto simbol

„Gestul dumneavoastră de a face această donare este impresionant. Nu mulţi sunt cei care pot să se jertfească pentru a salva viaţa altei persoane. În semn de recunoştinţă pentru acest gest, vi se oferă Insigna de Aur a CNAM şi adeverinţa de asigurat medical”, a menţionat Tamara Andruşca.

Documentul confirmă faptul că donatorul face parte din categoriile asigurate de Guvern şi că va deţine pe tot parcursul vieţii acest statut.

Adeverinţa de asigurat conferă dreptul de a beneficia de asistenţa medicală necesară în volum deplin, conform Programului unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală, şi este valabilă pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Este vorba despre gama de servicii oferite la cele şase niveluri de asistenţă medicală (urgentă prespitalicească, primară, specializată de ambulator, spitalicească, servicii de înaltă performanţă, îngrijiri medicale comunitare şi la domiciliu), inclusiv medicamente compensate şi gratuite.

Despre donatorul de ficat nu se cunoaște decât că se numește Mihai și că are la rândul său, doi copii. Bărbatul a ținut să nu își dezvăluie identitatea, cel puțin până când starea Sabrinei va fi stabilă. 

Amintim că Sabrina Rău, o fetiță de numai nouă ani, care de mai bine de jumătate de an suferă de insuficiență hepatică, a beneficiat de un transplant pe 13 februarie.

Operația a fost efectuată de o echipă de medici condusă de profesorii Adrian Hotineanu și Vlad Brașoveanu, șef al echipei de transplant hepatic Inst. Clinic Fundeni, București.

Intervenția a durat mai bine de zece ore. Pacienta este deja mai bine, însă urmează să parcurgă o perioadă mai lungă de recuperare. 

Premieră pentru medicina din Moldova! O fetiță de nouă ani a beneficiat de un transplant de ficat. Donatorul - ANONIM

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7985 0.2253%
USD USD 17.8856 0.5103%
RUB RUB 0.2723 0.8892%
RON RON 4.1887 0.2441%
UAH UAH 0.7156 1.0164%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile