Logo Realitatea.md

Băsescu, încă fără cetățenia Republicii Moldova. Curtea de Apel Chișinău a menținut hotărârea primei instanțe! (VIDEO)

10 Mai 2018, 14:24 // Societate

Colegiul civil al Curții de Apel Chișinău a pronunțat în ședința din 10 mai decizia în dosarul „Băsescu vs. Dodon”! Magistrații au menținut hotărârea primei instanței, astfel, fostul președinte al României, Traian Băsescu, rămâne încă fără cetățenia Republicii Moldova.

„A fost demonstrat faptul că domnul Băsescu, conștient, nu a comunicat autorităților Republicii Moldova că se afla sub urmărire penală la momentul depunerii și examinării cererii de acordare a cetățeniei. Aflarea sub urmărire penală este o interdicție categorică a legii și nu permite nimenui să obțină cetățenia Republicii Moldova”, a punctat consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi.

„Este prematur să comentăm decizia Curții de Apel Chișinău. În termen de o lună vom primi decizia motivată, după care vom avea două luni la dispoziție să contestăm la Curtea Supremă de Justiție (n.r. ultima instanță națională). Sunt încălcări grave la dreptul de alegere și de a fi ales, și la un proces echitabil”, a replicat avocatul Andrei Bivol.

Amintim că unul dintre primele decrete semnate de Igor Dodon în postura de șef al statului a fost retragerea cetățeniei Republicii Moldova lui Traian Băsescu. Potrivit Președinției, ex-președintele român nu și-ar fi prezentat cazierul juridic atunci când a depus cerere de solicitare a cetățeniei. Or, la acea vreme, ex-președintele român era vizat în câteva dosare penale, iar Președinția consideră că el a încercat să oculteze această informație.

Traian Băsescu şi soția sa au devenit cetățeni ai Republicii Moldova în data de 3 noiembrie 2016, după ce au depus jurământul la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti. Imediat, decretul lui Dodon privind retragerea cetățeniei a fost atacat în instanță de reprezentantul lui Traian Băsescu, prima ședință având loc pe 21 martie 2017.

CITEȘTE ȘI:

Ședință de judecată în dosarul Băsescu vs. Dodon: Avocatul fostului președinte român a adus în instanță mai multe probe (VIDEO)

Traian Băsescu caută cel mai bun avocat din Republica Moldova: "O să mă judec cu Dodon”

Răspunsul lui Traian Băsescu la amenințarea lui Igor Dodon că-i va retrage cetățenia Republicii Moldova: „O să-l dau în judecată” (VIDEO)

Curtea Constituțională și-a spus cuvântul. Dosarul „Băsescu vs. Dodon” va fi examinat de toate cele trei instanțe

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3244 -0.9219%
USD USD 17.7272 -0.1538%
RUB RUB 0.2478 -1.1568%
RON RON 3.9914 -0.8890%
UAH UAH 0.6595 -0.6777%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile