Logo Realitatea.md

Batem pasul pe loc?! O nouă conducere a Procuraturii Generale, aceleași scuze în dosarul de anchetă a furtului miliardului (VIDEO)

11 Decembrie 2019, 10:25 // Actualitate

La două săptămâni de la investirea în funcție a noului procuror general, Alexandr Stoianoglo, Parlamentul a cerut venirea procurorului în fața deputaților pentru a prezenta un raport privind desfășurarea mersului anchetei în dosarul furtului miliardului, lucru care nu a fost să fie. Stoianoglo a fost înlocuit de adjunctul său,  Ruslan Popov, care nu a prezentat nici un informație, motivând că noua conducere nu a reușit să examineze dosarul și nici să intre în esența acestuia.

Foto: stiri.md

Potrivit lui Popov, Procuratura General (PG) abia ieri a intrat în posesia dosarului propriu-zis, deoarece, fostul șef procuror Anticorupție Viorel Morari a refuzat să ofere dosarul furtului miliardului PG, întrucât acesta se afla în gestiunea Procuraturii Anticorupție. „Viorel Morari a opus rezistență și nu a dorit să dea în gestiunea Procuraturii Generale și instituția nu cunoaște câte dosare au fost pornite pe cazul devalizării sistemului bancar și a furtului miliardului. Abia ieri, fiind chemat la procurorului general, Morari a căzut de acord să ofere dosarul și toată informația privind acest proces”, a spus Popov, astăzi în timpul audierii la Comisia parlamentară securitate naţională, apărare şi ordine publică.

Ruslan Popov a menționat că, în octombrie 2019, Procuratura a organizat o deplasare în Letonia, a unui corp de procurori, implicați în investigația furtului miliardului, țară unde au fost transferate cele mai multe surse financiare din sistemul bancar autohton fraudat. Acolo s-au întrunit mai mulți experți din Estonia, România, Moldova și Letonia unde au stabilit crearea unui grup de lucru la acest subiect, pentru a putea contribui la recuperarea acestor bani.

De asemenea, procurorul general adjunct a afirmat că a avut o singură întrevedere cu ambasadorul SUA la Chișinău unde s-a discutat despre posibila implicare a FBI în anchetă, însă până în prezent acest lucru nu a fost realizat. Popov a menționat în concluzie că, pe tot parcursul investigării a celor 5 ani de zile a furtului miliardului „nu s-a sițit o ritmicitate, iar investigația a fost organizată haotic”. „Nu există un plan comun al structurilor antrenate în investigație. Din aceste rapoarte Kroll nu rezultă beneficiarii finali ai furtului miliardului. Pe parcursul anilor 2015-2019 Procuratura nu a fost verificată de către nimeni cum se desfășoară ancheta în dosarul furtului miliardului, fapt ce dus la situația dată”, susține Popov.

În replică la cele menționate de către procurorul adjunct, deputatul PPDA, Alexandru Slusari, care a condus Comisia parlamentară de anchetă privind furtul miliardului l-a contrazis pe Popov, menționând că Rapoartele Kroll prezintă informație exhaustivă în privința acestei cauze, schemele puse la cale, beneficiarii (Filat, Plahotniuc, Platon, Șor și apropiații acestora), precum și sumele de bani, care au fost scoase din cele trei bănci și garanțiile de stat oferite.

De asemenea, nemulțumiți de „raportul” prezentat astăzi de către Ruslan Popov deputaților au fost și deputații PAS Igor Grosul și Lilian Carp, precum și Chiril Moțpan – PPDA. Aceștia au declarat că „în decurs de cinci ani, cât durează investigația, cetățenii așteaptă finalitate în acest caz, însă din motive cunoscute de toți acest lucru este tergiversat intenționat”.

La final s-a ajuns la decizia de a oferi Procuraturii Generale încă o lună de zile răgaz, pentru a putea veni cu un raport la subiectul dat.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 0.0000%
USD USD 16.7700 0.0000%
RUB RUB 0.2176 0.0000%
RON RON 4.0054 0.0000%
UAH UAH 0.5935 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile