Logo Realitatea.md

Battle lingvistic în Parlament! Ghimpu: „Dudnic a felicitat judocanii moldoveni în limba rusă. Și-a bătut joc!” (VIDEO)

16 Noiembrie 2017, 12:17 // Politica

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu și deputatul Partidului Democrat Corneliu Dudnic s-au luat la schimb de replici în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului. Conflictul a apărut din cauza neînțelegerilor legate de limba în care vorbesc deputații. Asta în contextul în care Dudnic a felicitat sportivii judocani din Moldova în limba rusă, fapt ce l-a nemulțumit pe Ghimpu.

Embed:

„Săptămâna trecută în Muntenegru a avut loc cempionatul Europei la Judo. Cinci judocani moldoveni au luptat pentru medalii. Unul dintre judocanii moldoveni din orașul Hâncești a devenit campion. Anterior, două luni în urmă, echipa națională a fost la campionatul lumii și Eugen Matveiciuc a câștigat, pentru prima dată în istorie, medalia de aur la campionatul mondial la Judo. Consider că băieții au meritat felicitări și aplauze din partea Parlamentului”, a declarat deputatul Dudnic în limba rusă. 

Drept reacție la această felicitare, președintele PL Mihai Ghimpu s-a revoltat, întrebându-l pe Dudnic de ce a felicitat „un român moldovean în limba rusă dacă cunoaște foarte bine limba română”. 

„E bine că colegul nostru Dudnic a felicitat tinerii, dar este insultator și chiar în bătaie de joc să feliciți un român moldovean în limba rusă. Este un român moldovean din Hâncești, Dorin Guțonoga, și să-l feliciți în limba rusă?! Îl înțeleg pe Cornel dacă era un vorbitor de limbă rusă. Noi ce suntem în Duma de Stat aici? Pentru ce să faci lucrul ăsta?”, a menționat Ghimpu. 

Cu această ocazie președintele Parlamentului Andrian Candu i-a propus lui Mihai Ghimpu să felicite tinerii în limba română- „zis și făcut!”. Folosindu-se de dreptul la replică, deputatul Corneliu Dudnic i-a vorbit lui Ghimpu de data aceasta în limba română, menționând că potrivit Constituției Republicii Moldova i se oferă dreptul de a vorbi în limba care dorește. 

„Nu știu câte limbi cunoașteți domneavoastră, dar eu mai știu și limba engleză și turcă. Am dreptul constituțional să vorbesc limba în care doresc să vorbesc în statul ăsta democrat”, a zis el, și deja în limba rusă a continuat: „În echipele naționale se antrenează găgăuzi, ucraineni, moldoveni, români. Acest lucru nu-i încurcă să lupte. Ei luptă în tăcere, în comparație cu noi, care nici nu transpiram și nu aducem folos acestui stat”, a conchis deputatul. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.0000%
USD USD 17.2272 0.0000%
RUB RUB 0.2448 0.0000%
RON RON 4.0205 0.0000%
UAH UAH 0.6337 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile