Logo Realitatea.md

Bellingcat: Acesta este numele adevărat al celui de-al treilea ofițer GRU, implicat în cazul „Skripal”

15 Februarie 2019, 09:40 // În lume

Jurnaliștii de la Bellingcat au constatat că cel de-al treilea ofițer GRU, care la fel se afla în Marea Britanie în momentul otrăvirii familiei Skripal cu substanța „naviciok” din martie 2018, mai este implicat într-un caz suspect. El a sosit în Bulgaria cu câteva zile înainte ca un om de afaceri din această țară și fiul său să fie otrăvit cu o substanță necunoscută.

Potrivit publicației, este vorba despre același suspect - cetățean rus în vârstă de 45 de ani, care călătorește sub numele de Serghei Veaceslav Fedotov, dar de fapt este un ofițer GRU pe nume Denis Sergheev.

La fel ca și ceilalți doi suspecți din cazul „Skripal” - Anatolie Cepiga și Aleksandri Mișkin - el a primit documente pentru o identitate falsă încă în anul 2010. Mai multe informații din alți ani nu există pe acest nume.

Interesul către Serghei Fedotov a apărut, atunci când acesta a fost prezentat de presa rusă drept o persoană interesată de investigații și anchete. Astfel, Bellingcat împreună cu The Insider au început să urmărească nenumăratele călătorii ale acestuia din momentul în care a primit indentitatea falsă. Ultima sa călătorie a fost la Londra în martie 2018.

Timp de opt ani, acest „Fedotov” a călătorit mult prin Europa, Asia și Orientul Mijlociu, făcându-și apariția în așa-zisele puncte fierbinți cu câteva zile înainte de incidente suspecte.

Printre aceste călătoria, se evidențiază în special cea din Bulgaria - în aprilie 2015. Circumstanțele se aseamănă foarte mult cu cazul „Skripal” din martie 2018.

Pe data de 24 aprilie 2015, Serghei Fedotov a sosit de la Moscova într-o stațiune de pe litoralul bulgar din orașul Burgas. În aceeași zi, și-a rezervat un bilet pentru a se întoarce. El trebuia să zboare înapoi la Moscova din Sofia, nu mai târziu de 30 aprilie. Fedotov nu s-a venit la aeroport, însă a fost zărit în seara de 28 aprilie pe aeroportul turcesc din Atatürk, unde în ultimul moment și cumpărat un alt bilet către cursa de la Moscova.

Coincidență?! Dar în această zi, omul de afaceri bulgar Emilian Ghebrev a fost internat la spital, după ce și-a pierdut cunoștința la o recepție pe care a organizat-o la Sofia. La scurt timp, la fel de rău s-a stimțit și fiul său, dar și unul din administratorul comapaniei fondate de Ghebrev.

Toți trei au fost transportați de urgență cu simptoame de otrăvire. Starea lui Emilian Ghebrev s-a agravat foarte repede, încât acesta a intrat în comă. Medicii au presupus că acesta ar fi consumat o anumită otravă pe care nu o puteau identifica.

Într-un final, specialiștii unui laborator independent au reușit să identifice doar anumite elemente ale susbtanței dăunătoare, iar în funcție de ele, a fost stabilit un tratament.

Peste o lună de la incident, omul de afaceri și-a revenit parțial. După ce a fost externat din spital, Ghebrev le-a povestit jurnaliștilor că, câteva zile mai târziu, mai exact la sfârșit de mai, el din nou a început să se simtă rău, fiind internat înapoi.

Este interesant faptul că pe data de 24 mai 2015, Serghei Fedotov s-a reîntors în Bulgaria cu o cursă directă de la Moscova. El și-a rezervat un bilet pentru a se întoarce pe data de 28 mai 2015, însă iarăși nu s-a prezentat pe aeroport.

La 30 mai, adică peste două zile, el s-a reîntors la Moscova cu o cursă din Serbia.

Exact aceeași schemă, Fedotov a folosit și în cazul „Skripal”. A sosit la Londra din Moscova, la fel ca și ceilalți doi ofițeri GRU, însă cu o altă cursă. Trebuia să zboare înapoi pe 4 martie 2018, în ziua în care Skripalii (tata și fiica) s-au simțit rău la Salisbury, însă a anulat biletul cu câteva minute înainte de zbor. Ulterior, el s-a întors la Moscova zburând cu o cursă dintr-un alt oraș european.

Emilian Ghebrev nu știe de ce a devenit ținta GRU, deși el este unul dintre principalii oameni de afaceri activitatea căruia vizează industria de apărare a Bulgariei.

Totodată, el a început să înțeleagă că totuși există o cauză, asta în contextul în care organele de drept deja de 3 ani tot investighează cazul și nu au dat de niciun indiciu.

Astfel, omul de afaceri a înaintat două versiuni. Una este faptul că propria companie se ocupă de exportul în Ucraina cu echipamente de apărare specializate. Potrivit lui, această tranzacție a fost încheiată în limitele respectării legilor din Bulgaria și Europa. 

A doua versiune este că Federația Rusă ar avea un interes față de întreprinderea sa de armamaent, care este considerată importantă atât pentru țara sa, cât și pentru NATO.

De menționat că, în pofida străduințelor autorităților de a ascunde identitatea celui de-al treilea ofițer GRU, Bellingcat și The Insider au găsit numele adevărat - Denis Sergheev.

Citeste tot despre: Bellingcat, Denis Sergheev, GRU
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.4127 -0.5302%
USD USD 18.1955 0.0682%
RUB RUB 0.2829 0.4973%
RON RON 4.3173 -0.6764%
UAH UAH 0.6882 0.1601%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile