Logo Realitatea.md

BEMOL, cu o scrisoare deschisă, către conducerea BERD. Este vizat, inclusiv, proiectul de lege dubios prezentat de Eșanu

06 August 2020, 16:48 // Actualitate

Conducerea companiei BEMOL a trimis o scrisoare deschisă către, Jürgen Rigterink, președintele interimar al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) prin care roagă să intervină pentru a preveni anumite acțiuni necorespunzătoare din partea oficiului local al BERD. În fapt, administrația companiei petroliere s-a referit la trei puncte mediatizate de altfel anterior.

În scrisoare, președintele interimar al Băncii este alertat, în primul rând, în legătură cu șefei oficiului local al BERD, Angela Sax. „Într-o intervenție televizată, a acuzat public instanțele judecătorești din Republica Moldova de emiterea unei hotărâri în defovoarea domnului Moser (n.r. proprietarul Portului Giurgiulești), a exprimat îngrijorări nefondate cu privire la interesul economic al Băncii în portul Giurgiulești, la continuarea activității portului și respectiv, la impactul care îl vor resimți alte companii care depind de activitatea portului. A susținut că evoluțiile recente ale litigiilor au aruncat o umbră asupra climatului investițional din Moldova, subminând încrederea în eferturile de promovare a Moldovei ca destinație de business”, scrie în apel.

„În ultima perioadă BERD a alocat eforturi și resurse considerabile pentru a interveni în procesele judiciare dintre BEMOL și fostul administrator Thomas Moser (unde există o decizie a Curții Supreme a Republicii Moldova) și a cerut Curții de Apel să revizuie decizia menționată mai sus, care este definitivă și irevocabilă”, se menționează în aceeași scrisoare.

Mai mult, s-a scris și despre proiectul de lege prezentat de consilierul prim-ministrului Nicolae Eșanu, în ultima ședința a Parlamentului din sesiunea primăvară-iarnă, pe care deputații din opoziție l-au declarat unul dubios: „Cel mai recent moment critic și alarmant este legat de tentativa de a trece prin Guvern și Parlament într-o singură zi (20 iulie 2020) într-o manieră extrem de dubioasă și netransparentă, un proiect de lege care modifică unele legi vitale pentru stat: Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, Legea privind societățile cu răspundere limitată, Codul de executare, Legea privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali”.

„În timpul prezentării acestui proiect de lege în Parlament, domnul Nicolae Esanu (un respectat jurist moldovean, actualmente consilier al Prim-Ministrului) a recunoscut public că proiectul de lege a fost elaborat de alte persoane și cu încălcarea normelor legale de creație legislativă (în ciuda preocupării constante a D-sale în Guvern să stopeze această practică, cum a anunțat D-sa), urmărind trimiterea unui semnal către instanțele judecătorești din Moldova cu privire la litigiile în curs de examinare pe cazurile legate de sechestrarea bunurilor beneficiarilor efectivi ai companiilor moldovenești (fără îndoială, este vorba despre litigiile curente dintre BEMOL și domnul Moser) și că proiect de lege “a fost discutat foarte demult, în întâlniri cu ambasadorii”, scrie BEMOL.

Scrisoarea integrală adresată conducerii BERD poate fi citită mai jos.

Amintim că, anterior, Bani.md a scris că există zvonuri, precum că BERD ar fi promotorul proiectului de modificări la Legea combaterii spălării banilor, din anumite interese ale Băncii. La acea ședință a Parlamentului, Nicolae Eșanu și-a cerut scuze pentru urgența cu care este promovat proiectul, argumentând necesitatea examinării și adoptării în prima și a doua lectură prin faptul că „instanțele judecătorești interpretează și aplică la o scară tot mai largă prevederile Legii cu privire la spălare de bani și urmăresc activele unor beneficiari”.

Nota redacției: În contextul în care această informație prezintă interes pentru public, Realitatea.md își asumă să publice scrisoarea BEMOL integral. Urmează să solicităm reacțiile persoanelor vizate, cu publicarea lor în articole separate și cu actualizarea acestuia.

Până la ora publicării știrii, BERD nu a prezentat vreun comentariu oficial.

CITEȘTE ȘI:

Mold-Street, despre cum Portul Giurgiulești ar putea ajunge pe mâinile rușilor. „După venirea noului Guvern au început mişcările”

Există zvonuri că BERD ar fi promotorul modifărilor legislației privind combaterea spălării banilor

Proiectul care ar putea crea probleme la recuperarea miliardului

Transparency International-Moldova, despre modificările la Legea combaterii spălării banilor: „Proceduri viciate şi riscuri iminente”

Peter Michalko: Standardele luptei împotriva spălării banilor nu pot fi modificate

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6325 0.5449%
USD USD 16.8606 0.5403%
RUB RUB 0.2169 -0.3217%
RON RON 4.0264 0.5243%
UAH UAH 0.5963 0.4718%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile