Logo Realitatea.md

BERD, îngrijorată de acuzațiile Procuraturii în privința Victoriabank, dar salută decizia băncii de a colabora cu autoritățile

12 August 2020, 12:17 // Economie

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în calitate de acționat la Victoriabank, a aflat cu îngrijorare despre acuzațiile Procuraturii Anticorupție împotriva băncii și despre mandatul instanței care autorizează PA să pună sub sechestru activele Victoriabank în legătură cu investigarea activităților frauduloase în sectorul bancar moldovenesc din anul 2014. Totodată, BERD salută colaborarea băncii cu autoritățile moldovenești în „investigarea activităților care au avut loc înainte ca Banca Transilvania să devină acționar în ianuarie 2018 și înainte ca transparența acționariatului Victoriabank a fost restabilită”.

„BERD își exprimă încrederea că ancheta va respecta clienții Victoriabank, precum și acționarii actuali ai acesteia și se va desfășura în conformitate cu procesul cuvenit, luând în considerare potențialele consecințe asupra sistemului bancar din Moldova. Eșecul în acest sens riscă să destabilizeze întregul sector financiar, cu consecințe grave asupra economiei Moldovei”, se arată într-un comunicat al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Fiind cel mai mare investitor instituțional din Moldova, BERD consideră că „un sector bancar puternic și stabil este o precondiție a stabilității financiare și unul dintre pilonii dezvoltării și creșterii economice durabile”. „Conform mandatului său, BERD a jucat un rol activ în transformarea Victoriabank lansată în 2016 și rămâne acționar în cadrul instituției controlată de Banca Transilvania și BERD”, se mai spune în comunicat. 

Astfel, „astăzi, Victoriabank este o instituție financiară puternică, administrată în conformitate cu cele mai înalte standarde de guvernanță corporativă și funcționează în beneficiul oamenilor, afacerilor și economiei din Moldova”. „Banca deservește clienți corporativi și retail ai căror încredere a câștigat, fapt care este esențial  operațiunilor de succes pentru orice sector bancar”, se mai spune în comunicatul citat.

„Un sector bancar puternic și stabil este, de asemenea, de o importanță majoră pentru atragerea investitorilor locali și internaționali. Împreună cu un sistem judiciar transparent, statul de drept și protecția deplină a investitorilor garantată de instituțiile de stat, acesta reprezintă un element cheie al unui mediu de afaceri solid. BERD rămâne hotărâtă să sprijine autoritățile Republicii Moldova în realizarea acestor obiective”, se arată în luarea de poziție a BERD în legătură cu acțiunile Procuraturii în privința Victoriabank.

Vedeți și: Banca Națională salută deschiderea conducerii „Victoriabank” de a conlucra cu organele de anchetă

Reacția Victoriabank după ce instanța i-a pus sechestru pe o parte din bunuri. „Acțiunile recente reprezintă o amenințare”

PG confirmă sechestrul pe mașini, imobile și valori ale „Victoriabank” în valoare de 1,9 mlrd. lei. „Scopul urmăririi penale – aflarea adevărului”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 -0.3852%
USD USD 16.7700 0.6331%
RUB RUB 0.2176 -0.9558%
RON RON 4.0054 -0.6917%
UAH UAH 0.5935 0.4060%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile