Logo Realitatea.md

Bilanțul furtunii violente din România: 145 de victime, dintre care OPT decedate și 137 rănite; școli și drumuri închise (FOTO)

18 Septembrie 2017, 10:55 // În lume

În urma furtunilor de scurtă durată, dar de intensitate semnificativă, care s-au abătut ieri în vestul României, au fost semnalate efecte negative la nivelul a 212 localități din 15 județe (Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Caraș-Severin, Hunedoara, Harghita, Iași, Maramureș, Mureș, Suceava, Sălaj și Timiș), informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, precizând că din cauza diferitelor obiecte sau a arborilor doborâți de vântul puternic, s-au înregistrat 145 victime, dintre care opt persoane au decedat.

Potrivit sursei citate, în urma fenomenelor meteo severe de duminică seară înregistrate în vestul țării, opt persoane au decedat, iar 137 de persoane au fost rănite. Peste 1.000 de pompieri cu 225 mijloace tehnice au acționat în sprijinul populației și administrațiilor publice locale din zonele în care s-au manifestat fenomene meteorologice periculoase.

În total, au fost afectate 137 acoperișuri și au fost doborâți de vânt peste 290 de arbori (pe carosabil, autoturisme sau imobile) și au fost avariate 35 autoturisme. Comitetele locale pentru situații de urgență au intervenit pentru salvarea a 204 persoane surprinse de condițiile meteo nefavorabile, transmite Agerpres.

Circulația rutieră a fost afectată temporar din cauza copacilor căzuți pe carosabil pe 18 drumuri, iar circulația feroviară a fost afectată pe 42 de tronsoane. Ca măsură de siguranță, în urma efectelor produse la nivelul clădirilor, s-a luat măsura suspendării cursurilor, luni, în 42 unități școlare din câteva județe.

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică au fost sunt afectate 568 de localități din 13 județe, iar echipe tehnice acționează în teren pentru remedierea situației.

Inspectorul general al IGSU împreună cu ministrul Internelor, Carmen Dan, au ajuns luni dimineață în județul Timiș, zonă în care vremea nefavorabilă a produs efecte considerabile.

IGSU precizează că, în prezent, nu mai sunt în vigoare avertizări meteorologice de vijelii sau intensificări ale vântului, însă cere cetățenilor ca pe timpul manifestării fenomenelor periculoase să rămână în locuințe sau alte spații închise care le pot asigura protecția. De asemenea, IGSU recomandă parcarea autoturismelor în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate. 

În ultimele 24 de ore, Administrația Națională de Meteorologie, a emis 38 avertizări/atenționări pentru fenomene meteo periculoase, de gen Now Casting, care anunțau frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce local vor depăși la rafală viteza de 60 km/h și izolat 90 km/h care trecător vor lua aspect de vijelie, cantități de apă de 25-35 l/mp. 

CITEȘTE ȘI:

O vijelie puternică a făcut ravagii în vestul României: Opt morți și aproape 70 de răniți (FOTO/VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3960 -0.0818%
USD USD 18.2002 0.0258%
RUB RUB 0.2844 0.5302%
RON RON 4.3136 -0.0857%
UAH UAH 0.6902 0.2906%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile