Logo Realitatea.md

Blocul ACUM trimite raport despre fraude în alegeri la CCM. Plahotniuc: Sunt singurii care spun asta

06 Martie 2019, 11:03 // Politica

În timp ce membrii ai Blocului ACUM DA și PAS spun că alegerile parlamentare nu au fost nici libere, nici corecte și că vor prezenta Curții Constituționale (CCM) un raport privind fraudele electorale, liderul PDM dă de înțeles că primii ar fi singurii care consideră asta, făcând referire la faptul că o serie de organizații internaționale au declarat că scrutinul ar fi fost unul conform.

„Sunt singurii care spun asta, după ce toate organizațiile internaționale s-au expus în privința modului corect în care s-au desfășurat alegerile. Se întâmplă ca unii politicieni, dacă nu sunt mulțumiți de rezultatul obținut, să încerce prin astfel de acuzații să justifice rezultatul, dar aici vorbim despre o situație evidentă, în care toată lumea deja s-a pronunțat în privința modului democratic în care au avut loc aceste alegeri. Este însă dreptul oricărui participant la o competiție electorală să aibă opinii, să-și expună nemulțumirile”, a declarat Vlad Plahotniuc într-un interviu pentru Deschide.md.

Totodată, întrebat dacă partidul este pregătit pentru alegeri anticipate, politicianul a răspuns următoarele: „Pentru Partidul Democrat, alegerile anticipate nu ar fi o problemă din punct de vedere politic, ar fi o nouă provocare din care am ieși cu un scor mai bun, pentru că noi știm să învățăm din lucrurile, care nu au mers poate bine în unele locuri și să ne perfecționăm. Alegerile anticipate ar putea fi însă o problemă serioasă pentru țară și pentru cetățeni, asta înseamnă intrarea într-o criză complicată, cu posibile efecte foarte grave pe zona economică și socială. Cine încearcă să declanșeze anticipatele trebuie să se pregătească să răspundă nu doar pentru această decizie politică, dar să răspundă în fața cetățenilor și pentru efectele sociale negative care ar urma”.

Raportul Blocului ACUM despre oarecare fraude în cadrul alegerilor poate fi citit aici. Acesta s-a ales cu 26 de mandate, după totalizarea rezultatelor de către Comisia Electorală Centrală (CEC). PSRM s-a ales cu 35, PDM - cu 30 și Partidul ȘOR - cu 7.

În viitorul Parlament, au posibilitatea să ajungă și trei candidați independenți, respectiv, cu câte un mandat. Niciun partid nu a obținut majoritatea parlamentare, care înseamnă 51 de mandate.

CITEȘTE ȘI:

(VIDEO) Democrații au invitat Blocul ACUM la dialog

PAS nu va răspunde invitației PDM la negocieri

(VIDEO) Alexandru Tănase: PDM ar putea să facă echipă cu PSRM, dar "nu ar fi fericiți de o asemenea alianţă"

(VIDEO) Dodon admite o coaliție între PSRM și ACUM: Au promis să schimbe guvernarea

PSRM: Vom expune o poziție clară, doar după confirmarea definitivă a mandatelor deputaților de către Curtea Constituțională

Cei 35 de deputați socialiști nou aleși nu vor părăsi partidul. Mai degrabă ar renunța la mandate (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7985 0.8265%
USD USD 17.8856 0.9454%
RUB RUB 0.2723 2.5998%
RON RON 4.1887 0.9058%
UAH UAH 0.7156 1.6766%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile