Logo Realitatea.md

Botgros, tras pe sfoară de o agenție de turism. Curtea de Apel a obligat-o să îi achite dirijorului costul vacanței și prejudicii de zeci de mii de lei (DOC)

21 Martie 2019, 17:41 // Life

Au plătit o groază de bani pentru o vacanță de vis, dar au fost trași pe sfoară. I s-a întâmplat cunoscutului cuplu Nicolae și Lidia Botgros în urmă cu aproape trei ani. Apreciatul dirijor și interpreta au achitat peste 55 de mii de lei pentru o vacanță de 7 zile într-un hotel de lux de pe insula Creta, dar au ajuns să fie cazați în condiții net inferioare decât cele promise. Indignați, în a treia zi de vacanță, cei doi artiști s-au întors acasă și au acționat în judecată agenția de turism. Cazul lor a ajuns până la Curtea de Apel, care le-a dat câștig de cauză, obligând agenția de turism să le achite costul vacanței, prejudicii morale și cheltuielile de judecată. Miercuri, pe site-ul instituției a fost publicată decizia.

Foto: Gazeta Muzicanților

În motivarea acțiunii, Nicolae și Lidia Botgros (reclamanții) au invocat că la data de 21 martie 2016 au semnat cu SRL Arcodesinc contractul de prestare a serviciilor turistice, în baza căruia au achitat suma de 55.725 de lei. Cei doi au plecat spre Grecia, insula Creta, pentru șapte zile, pe data de 6 iulie 2016. 

Conform condițiilor contractuale, cuplul urma să beneficieze de următoarele condiții de lux, într-un hotel de 5 stele: camera urma să fie amplasată pe prima linie de la mare, cu o suprafață - nu mai puțin de 29 m2 - fără suprafața băii și a wc-ului și, eventual un balcon, cu un pat matrimonial și un pat fotoliu, cu vederea la mare, cu un mini-bar asigurat rigorilor unui hotei de 5*, cu cel puțin două scaune și o măsuță sau două fotolii și măsuță, iar plaja cu nisip de pe malul mării, urma să fie în imediata apropiere a hotelului.

Ajunși la destinație, vestitul cuplu, care mai era însoțit de fiul Cornel Botgros și nepotul Cristian Botgros, a fost informat că camera destinată lor a fost oferită între timp unor turiști olandezi, iar o cameră cu condiții similare și disponibilă nu există în hotel. 

La îndemnul administratorului hotelului, fiindcă era noapte, iar reclamanții erau obosiți, flămânzi și extenuați, au acceptat cazarea doar pentru o noapte într-o cameră în afara hotelului, într-o căsuță din două nivele, unde paturile erau din metal, patul matrimonial, precum și patul-fotoliu lipseau, camera avea o suprafață de 20 m2 , mini-barul era gol, iar în cameră nu exista nici un scaun sau fotoliu. Totodată, camera în care au fost cazați nu avea vedere la mare și era la o distanță de aproximativ 200 m de la restaurant și 250 m de la plajă, care era din pietre ascuțite. În a treia zi, au fost informați că nu pot fi ajutați cu nimic, fiindu-le propusă o altă cameră, în aceiași căsuță, cu aceleași condiții expuse mai sus, doar că la parter. În aceiași zi, cuplul Botgros a informat compania de turism despre încălcarea integrală a condițiilor contractuale, iar ultimul a procurat bilete retur la avion și reclamanții s-au întors în mun. Chişinău.

Deși le-au promis că vor restitui banii pentru vacanța eșuată, reprezentanții companiei nu s-au grăbit să o facă. 

Judecătoria Râșcani a respins cererea soților Botgros de a le fi restituiți banii cheltuiți pentru vacanță, și de a le fi plătite pagube morale. Astfel, cazul a ajuns la Curtea de Apel care a dat dreptate cuplului Botgros. Miercuri, pe site-ul Curții de Apel Chișinău a fost publicată decizia.

Conform deciziei, "se încasează din contul societății cu răspundere limitată ”Arcodesinc” în beneficiul lui Nicolae Botgros și Lidia Botgros, 40120 (patruzeci mii o sută douăzeci) lei, în vederea restituirii costului achitat pentru serviciile turistice; 10000 (zece mii) lei, cu titlu de compensare a prejudiciului moral cauzat; 2272 (două mii două sute șaptezeci și doi) lei, cu titlu de taxă de stat achitată pentru examinarea cauzei în instanța de fond; 1479 (o mie patru sute șaptezeci și nouă) lei, cu titlu de taxă de stat achitată pentru examinarea cauzei în instanța de apel; 5000 (cinci mii) lei, cu titlu de cheltuieli de judecată pentru serviciile de asistență juridică în instanța de fond și 1000 (o mie) lei, cu titlu de cheltuieli de judecată pentru serviciile de asistență juridică în instanța de apel".

Decizia este definitivă, dar poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiţie în termen de două luni de la data comunicării deciziei integrale, prin intermediul Curţii Supreme de Justiţie.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6362 1.0072%
USD USD 17.7181 0.9613%
RUB RUB 0.2654 0.0000%
RON RON 4.1511 0.9558%
UAH UAH 0.7038 0.8454%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile