Logo Realitatea.md

Braconieri cu tupeu, pe lacul de la Dubăsari! Au instalat ilegal plase de pescuit, iar când au fost prinși, au început să amenințe (VIDEO)

24 Aprilie 2018, 09:10 // Societate

Cea mai mare cantitate de resurse piscicole ale Republicii Moldova este concentrată în cele două râuri mari, Prut și Nistru, și în lacurile de acumulare Dubăsari și Costești-Stânca. Aceste ape sunt și cele mai ademenitoare surse de pescuit pentru braconierii care scot ilegal de aici sute de kilograme de pește. Unii dintre ei, care au făcut din această activitate o meserie, mai puțin destoinică, dar, cel mai probabil, profitabilă, se simt deja pe lacuri „ca peștele în apă” și instituie nestingheriți propriile reguli. 

Un caz de-a dreptul revoltător a avut loc în luna martie pe lacul de acumulare Dubăsari, în apropiere de localitatea Molovata. Doi braconieri au pus plase de pescuit pe lac, iar când li s-a făcut observație că acest lucru este ilegal, aceștia au început să înjure și să amenințe. 

Atenție! Video +18 (limbaj licențios).

Instalarea de către braconierii piscicoli a plaselor pe râurile și lacurile mari din țară este o problemă cu care Serviciul Piscicol luptă ani la rând. Anul sunt scoase plase kilometrice de pe râuri și lacuri, iar ulterior, acestea continuă să fie instalate ilegal, cauzând fondului piscicol prejudicii imense. 

Potrivit șefului Serviciului Piscicol, Vlad Ungurean, lacul de acumulare Dubăsari este unul dintre locurile cele mai vulnerabile din punct de vedere al braconajului piscicol, din motiv că în această zonă nu există Poliția de Frontieră și lacul este accesibil multor braconieri de pe ambele maluri ale Nistrului. 

„Inspectorii piscicoli au ieșiri pe apă o dată la circa 8 ore de lucru și la fiecare ieșire găsesc plase, instalate ilegal de braconieri. Azi le ridică, iar peste două zile, când verifică din nou același sector, găsesc iarăși câte cinci-șapte plase”, spune șeful Serviciului Piscicol de Stat.

De pe data de 7 aprilie a început perioadade prohibiție în care pescuitul este interzis. Restricțiile vizează cele două râuri mari, Prut și Nistru, și lacurile de acumulare Costești-Stânca și Dubăsari. În celelalte bazine acvatice locale, de dimensiuni mai mici, decizia privind interzicerea sau permisiunea de a prinde pește este luată de către autoritățile locale. Și în această perioadă, braconierii piscicoli nu se odihnesc. Mai mult, potrivit angajaților Serviciului Piscicol, în perioada de prohibiție aceștia sunt și mai activi, respectiv, inspectorii sunt nevoiți să intensifice patrulele pe râuri și lacuri.

În total, în republică activează zece inspectori piscicoli locali și patru de la aparatul central al Serviciului Piscicol, care se deplasează zilnic în teritoriu. Totuși, numărul inspectorilor este prea mic pentru ca aceștia să facă față tuturor doritorilor de a se îmbogăți ilicit pe seama braconajului, așa că angajații Serviciului Piscicol apelează și la ajutorul polițiștilor de sector sau ai celor de frontieră.

Inspectorii piscicoli împreună cu polițiștii de secotr sau cei de frontieră fac razii comune și datorită acestei colaborări reușim să prindem braconieri „importanți” și „experimentați”, susține Vlad Ungureanu.

Chiar și așa, funcționarul recunoaște că chiar și cu implicarea poliției, nu se reușește să fie prinși toți braconierii, iar pe unii nici amenzile usturătoare nu-i sperie.

„Prejudiciul real cauzat fondului piscicol nimeni nu o să-l poată constata, deoarece nu putem să prindem toți braconierii. Dar datele pe care le avem pentru ultimele trei luni, până la începere perioadei de prohibiție, arată că, în total, lunar sunt întocmite circa 80 de procese-verbale. În perioada de prohibiție, cel mai probabil, vor fi mai multe procese, deoarece și braconierii sunt mai activi”, spune șeful Serviciului Piscicol.

Inspectorii piscicoli pot aplica amenzi braconierilor în sumă de la 300 de lei, până la 4500 de lei, în cazurile de comercializare a peștelui.

Pe lângă amenzi, braconierii depistați cu pește prins ilegal, sunt obligați să achite prejudiciul adus fondului piscicol. Acesta se calculează în funcție de specia de pește. În anexa nr. 2 a Legii fondului piscicol este stipulată despăgubirea în unități contravenționale pe care trebuie să o achite braconierul pentru fiecare unitate de pește, în funcție de specia acestuia, dar indiferent de mărimea sau greutatea lui.

Bunăoară, pentru un șalău prins ilegal, amenda este de 10 u.c.; pentru un crap - 2 u.c.; pentru o știucă - 1 u.c. Cea mai mare despăgubire este stabilită pentru peștii de specie țigănuș, pentru care Legea prevede o amendă de 250 u.c. pentru o unitate, indiferent de greutatea sau mărimea capturii.

Pe lângă aceasta, inspectorii piscicoli au dreptul să oblige braconierul „prins în plasă” să achite și prețul de piață a peștelui capturat.

Potrivit datelor Serviciului Piscicol, în primele trei luni ale acestui an, au fost aplicate amenzi în sumă de 160 de mii de lei, cu un prejudiciul calculat la aproximativ 30 de mii de lei și circa 400 de kilograme de pește, prins ilegal, a fost lăsat contravenienților contra cost.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.1835%
USD USD 17.4546 -0.4227%
RUB RUB 0.2368 0.0422%
RON RON 4.3784 0.2129%
UAH UAH 0.6257 -0.3186%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile