Logo Realitatea.md

Bucătar, lăcătuș sau croitor. Ce vor să devină câțiva tineri din Moldova (Reportaj VIDEO)

22 Iunie 2017, 23:10 // Societate
Meseria - brățară de aur! Acesta este crezul a zeci de tineri, care își fac studiile la școlile profesionale. Toți își doresc să devină buni specialiști și să-și construiască un viitor acasă, indiferent ce vor fi - brutari, lăcătuși, bucătari sau croitori. Astăzi, tinerii și-au dat întâlnire în Piața Marii Adunări Naționale, unde s-au unit într-un dans al solidarității. Viitorii meseriași sunt convinși că doar o profesie pe plac le poate asigura o viață bună.
Embed:

Irina Cașcaval va fi brutar. Ea speră să-și găsească un loc de muncă bine plătit: „Mie îmi place și îmi reușește bine. Este o meserie bună și foarte dezvoltată”.

Când a decis să devină casier-controlor, Irina Tuluc a înțeles că profesia implică nu doar muncă și străduință, dar și anumite abilități personale: „Trebuie să avem un viitor. Fiecare țară are nevoie de așa oameni cu așa abilități și performanțe. Această meserie în oferă posibilitatea de a comunica cu oamenii. Sunt diferiți oameni, cu diferite caractere. Noi învățăm să ne confruntăm cu un anumit caracter și să trecem peste asta”.

Cristian Boicu învață să lucreze cu albinele. Spune că va avea cea mai dulce meserie din lume: „Eu am ales această profesie, deoarece este profitabilă și dulce. Mierea este un produs de la albine și este dulce. Ea conține multă fructoză și zaharoză”.

Visul Cristinei Rotaru este să creeze colecții de haine, care să schimbe viziunea oamenilor asupra industriei modei: „Putem face lucruri noi, putem contribui la apariția a noi stiluri, noi idei de creație, de vestimentație. Putem să ne deschidem ateliere personale și să angajăm elevi care învață”.

Responsabilii de învățământ profesional de la Ministerul Educației spun că, în ultimii ani, piața muncii este din ce în ce mai atractivă pentru absolvenții de la meserii.

„Din domeniul IT, din domeniul ingineresc, tehnologii de prelucrare - ele sunt foarte variate, în funcție de agenții economici. La rândul ei, piața muncii începe să fie mult mai pregătită, noi lucrăm împreună. Învățământul profesional tehnic nu poate fi discutat separat de piața muncii. Suntem într-o conexiune directă și avem semnale că agenții economici se implică din ce în ce mai mult”, a explicat Silviu Gâncu, șeful Direcției învățământ secundar profesional.

Reprezentanții delegației Uniunii Europene sunt de părere că reforma făcută în sistemul învățământului profesional dă roade.

„Noi susținem această reformă și asigurăm instruirea tinerilor. Și nu vorbesc neapărat despre metoda veche de instruiri teoretice, ci mai degrabă de ateliere practice, unde se obțin aptitudinile de care au nevoie pentru a munci în companii”, a punctat Marco Gemmer, șeful adjunct al Secției operațiuni.

Mai ales că perspectivele de angajare sunt tot mai optimiste de la an la an. „Salariile sunt o provocare pentru Republica Moldova, însă dacă reușim să promovăm economia și companiile, care au venituri ridicate, oferim șanse mai mari acestor tineri. Ceea ce facem noi aici este le oferim tinerilor oportunitatea de a avea o viziune clară asupra locurilor de muncă, care le sunt pe plac, care le oferă salarii bune și un viitor decent acasă”, a adăugat acesta.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1290 0.0010%
USD USD 18.5163 -0.6471%
RUB RUB 0.2447 0.4103%
RON RON 4.1626 -0.1224%
UAH UAH 0.6787 -0.8618%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile