Logo Realitatea.md

Bucurie și dezastru. După câteva luni de secetă, ploile de astăzi au făcut ravagii în mai multe regiuni ale țării (FOTO/VIDEO)

29 Septembrie 2020, 15:49 // Societate

Ploile torențiale din prima jumătate a zilei de astăzi au făcut ravagii în mai multe localități ale țării, însă cele mai mult a fost afectată regiunea de Sud a Republicii Moldova, unde a fost nevoie de intervenția salvatorilor.

Colaj: realitatea.md

Angajații Inspectoratului General pentru Situații din subdiviziunile teritoriale, au fost mobilizați pentru pomparea apei din mai multe gospodării din localitățile Tomai, Covurlui, Tochile – Răducani și Cuporani din raionul Leova, dar și localitatea Fetița raionul Cimișlia.

În orașul Cimișlia, salvatorii au intervenit pentru pomparea apei din Liceul Teoretic „Ion Creangă”, iar în localitatea Fetița a aceluiași raion angajații IGSU au efectuat lucrări de pompare din șapte gospodării particulare.

Potrivit informațiilor operative precipitațiile au deteriorat două poduri din localitatea Tochile – Răducani, iar mai multe grădini au fost înnămolite în satul Colibabovca, raionul Leova.

Intervenție urgentă  a salvatorilor are loc și în orașul Comrat, unde mai multe porțiuni de drum local sunt afectate de ploi. Per total, în UTA Găgăuzia angajații IGSU intervin în 25 de situații pentru lichidarea consecințelor ploilor abundente. În Capitală pe strada Uzinelor nr.142, pompierii au evacuat peste 1000 l de apă care se scurgeau într-un magazin alimentar și au fost evacuate două persoane.

Totodată, Poliția Națională anunță că, în scopul acordării ajutorului populației, angajații Inspectoratului General al Poliției, împreună cu cei ai administrațiilor publice locale și ai IGSU, au intervenit la lichidarea consecințelor, în urma ploii de astăzi, în raionele Cantemir, Hîncești, Leova, Comrat, Sîngerei, Anenii-Noi și Rezina.

La acțiuni au fost implicați 317 angajați ai Inspectoratelor de Poliție din țară şi 134 de unităţi de transport de serviciu.

Din cauza inundațiilor au fost blocate patru trasee centrale de acces spre localități.

- în 5 localităţi a fost deconectată energia elecrtică total, iar în 11 localităţi parţial;

- la 6 lacuri există pericolul ruperii digului de protecție;

- 176 de curţi, beciuri și ogrăzi inundate;

- de pe două porţiuni de drum a fost spălat asfaltul;

- 70 de persoane au fost evacuate din locuinţe existând pericol de demolare a acestora;

 - în 8 cazuri a fost acordat ajutor la scoatere autoturismelor din noroi, care au rămas blocate pe traseul de deplasare.

Foto: IGSU/politia.md

Despre situația creată în urma ploilor în regiunea de Sud a țării, Igor Dodon a vorbit cu bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah și conducerea Guvernului.

„Ploile abundente din ultimele ore au adus nu doar bucurie agricultorilor, dar din păcate au produs și pagube în unele zone din centrul și sudul țării, în special în Comrat.  Am discutat cu colegii din Guvern despre acțiunile care urmează a fi întreprinse pentru a-i ajuta operativ pe cetățenii care au avut de suferit. De asemenea, am avut o discuție cu bașcanul Irina Vlah, despre modul în care acest ajutor poate fi acordat cât mai eficient oamenilor”, ascris șeful statului pe Facebook.

Dodon afirmă că, prim-ministru vizitează raioanele afectate de ploi pentru a se informa la fața locului, pentru a discuta cu locuitorii afectați și pentru a stabili împreună cu autoritățile locale un plan de intervenție adecvat.

Citeste tot despre: dezastru, IGSU, inundare, ploi, salvatori, sud
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0854 1.0713%
USD USD 17.0035 0.2411%
RUB RUB 0.2185 0.6449%
RON RON 4.1192 1.0772%
UAH UAH 0.5994 0.2341%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile