Logo Realitatea.md

Bugetarii vor sta acasă 9 zile, cu excepția angajaților medicali și a forțelor de ordine. Scopul măsurii aplicate, îndemnul și rugămintea lui Chicu

26 Martie 2020, 21:21 // Actualitate

Din data de 30 martie până pe 3 aprilie se declară zile de odihnă pentru toate sferele de activitate din sectorul bugetar, cu excepția instiuțiilor medico-sanitare, de sănătate publică și servicii auxiliare, serviciilor de salvare și urgență, autorităților din domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale. Anunțul a fost făcut acum seara de către premierul Ion Chicu, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale.

„Sectorul bugetar, pe parcursul a 9 zile la rând, începând cu sâmbătă, 27 martie și finisând cu duminica de peste o săptămână, angajații bugetari nu vor fi antrenați în serviciu, cu unele excepții. Trebuie să rămâneți acasă. Chiar dacă veți avea ispita să plecați din oraș în această perioadă, vă recomandăm și vă rugăm, rămâneți unde sunteți. Nu circulați prin republică, nu vă duceți prin sate, nu migrați, pentru că efectul acestei măsuri va fi nul, dacă o să admitem această mișcare browniană. Vă rog rămâneți acasă. Noi de aceea instituim această săptămână liberă, pentru ca să stăm acasă”, a spus Chicu.

Potrivit lui Chicu, recuperarea acestor zile petrecute acasă se va realiza în modul stabilit de Guvern, după ridicarea stării de urgență.

Totodată, premierul a venit cu un apel către sectorul privat să-și organizeze activitățile astfel încât doar minimul necesar de angajați să fie prezenți la întreprinderi.

Pentru săptămâna viitoare rămâne același regim de lucru pentru sectorul privat, rămâne intact, adică comercializarea produselor cu amânuntul, pieți, baruri, localuri de agrement, etc nu vor funcționa în continuare. Bazele de produse angro vor activa pentru a asigura țara cu tot ce este necesar”, a mai adăugat prim-ministrul.

În această ordine de idei, Ion Chicu a menționat că toți angajații din sfera bugetară, pe perioada stării de urgență, vor primi salariul integral, indiferent că vor fi prezenți la serviciu, vor activa de acasă sau se va sista temporar procesul de lucru. Lefurile vor fi acordate sută la sută, asigură Chicu.

Mai menționăm că, actele permisive eliberate agenților economici, precum și actele eliberate personalului ce activează în domeniu, de către Agenția Națională Transport Auto și Autoritatea Aeronautică Civilă, a căror termen de valabilitate expiră în perioada stării de urgență, se prelungesc cu 60 zile.

Totodată, valabilitatea certificatelor de chei publice pentru semnătura mobilă care a expirat sau expiră pe durata stării de urgenţă se prelungeşte de drept, pe toată durata stării de urgenţă.

Cea de-a 6-a Dispoziție emisă de Comisia pentru Situații Excepționale o puteți găsi AICI.

Citeste tot despre: acasă, angajati, bugetari, chicu
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4080 -0.2841%
USD USD 17.1276 -0.3798%
RUB RUB 0.2417 -0.4940%
RON RON 4.0068 -0.3457%
UAH UAH 0.6320 -0.9715%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile