Logo Realitatea.md

Butmalai, reținut de poliție după 7 aprilie 2009: Am văzut cu ochii mei toate ilegalitățile

04 Aprilie 2014, 14:16 // Politica

Deputatul liberal-democrat Ion Butmalai a dezvăluit astăzi în timpul audierilor parlamentare că a fost reținut de polițiști după evenimentele din 7 aprilie 2009. Ion Butmalai a mărturisit că a fost bătut și torturat de polițiști și a avut calitatea de bănuit.

Foto: ionbutmalai.md

Liberal-democratul a spus că a fost martor la atrocitățile comise în comisariate, când polițiștii băteau în tinerii arestați.

”Eu am fost maltratat și bătut de poliție. Am văzut cu ochii mei toate ilegalitățile și îi întrebam ce faceți, iar ei îmi spuneau că am primit indicație de la Vladimir Voronin, au primit indicație de la tătuca. În toate cabinetele erau portretele lui Voronin pe perete”, a declarat Ion Butmalai.

Realitatea.md amintește că pe 7 aprilie se împlinesc cinci ani de la evenimentele în urma cărora cursul Moldovei a fost schimbat. Acum cinci ani, în Moldova aveau loc alegeri parlamentare, iar rezultatul scrutinului arăta că Partidul Comuniștilor câștiga alegerile. Sute de mii de tineri au contestat acest rezultat ieșind în stradă și acuzând guvernarea comunistă de fraudarea alegerilor. În timpul protestelor pașnice au fost au fost însă inflitrați provocatori, iar în rezultat Președinția și Parlamentul au fost devastate.

În același timp, polițiștii au arestat sute de tineri și i-au omorât în bătaie în plină stradă sau în comisariate, fără a avea dreptul la un avocat pentru a-și demonstra nevinovăția. Mai mult, potrivit specialiștilor americani, tânărul Valeriu Boboc care a participat la aceste proteste a murit în urma loviturilor puternice care i-au fost aplicate de oamenii legii.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0060 0.5640%
USD USD 17.0033 0.1585%
RUB RUB 0.2191 0.5507%
RON RON 4.1026 0.5441%
UAH UAH 0.5994 0.1002%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile