Logo Realitatea.md

C'est tout! Magazinele duty-free din regiunea transnistreană vor fi închise

19 Iulie 2019, 13:52 // Economie

Activitatea magazinelor duty-free pe teritoriul temporar necontrolat de către organele constituţionale ale Republicii Moldova va fi sistată. Parlamentul a aprobat în două lecturi, în ședința plenară de astăzi, abrogarea mai multor articole din Codul vamal.

Cadrul legal stabilea că magazinele duty-free comercializează mărfurile sub supraveghere vamală, fără aplicarea măsurilor de politică economică, în locuri special amenajate, la punctele internaţionale de trecere a frontierei de stat. Comercializarea mărfurilor în magazinul duty-free se efectua fără perceperea drepturilor de import. 

Organele vamale au sesizat faptul că s-au confruntat cu un șir de deficiențe la implementarea respectivelor prevederi, ceea ce făcea imposibilă monitorizarea fluxului de mărfuri comercializate în magazinele duty-free.

Potrivit ministrei Finanțelor, Natalia Gavrilița, în primele 5 luni ale anului curent, a fost vândut 1 mlrd de țigări în aceste magazine din regiunea transnistreană, în timp ce în primele 6 luni ale anului curent, a fost vândut 1 mlrd de țigări pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Deputatul democrat Andrian Candu, însă, a spus că nu vede o problemă, în contextul în care agenții economici care activează în regiunea transnistreană achită impozite - bani care se duc în bugetul țării noastre.

În replică, deputați ai Blocului ACUM au adăugat că, indiferent de veniturile încasate la bugetul de stat, activitatea mazinelor duty-free în cauză se bazează în mare parte pe contrabandă, fenomen care trebuie curmat.

Respectivul proiect de lege va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

NOTĂ: c'est tout (tr. fr.) - asta e tot

CITEȘTE ȘI:

75% din volumul mărfurilor vândute în magazinele duty free au fost introduse ilegal pe teritoriul RM. Informații desecretizate

Magazinele Duty Free din regiunea transnistreană activează „bine merci”?

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5131 -0.5307%
USD USD 16.5477 -0.2862%
RUB RUB 0.2273 0.7089%
RON RON 4.0364 -0.4734%
UAH UAH 0.5999 -0.0833%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile