Logo Realitatea.md

Cadrul bugetar pentru următorii trei ani. În baza documentului va fi elaborat bugetul anual

28 Octombrie 2020, 17:08 // Economie

Cabinetul de miniștri a aprobat în cadrul ședinței de astăzi Cadrul bugetar pe termen mediu 2021-2023 (CBTM). În baza acestui document urmează a fi elaborat bugetul anual.

Foto: gov.md

Cadrul bugetar pe termen mediu a fost elaborat pe fundalul impactului fără precedent al pandemiei COVID-19 și calamităților naturale asupra economiei mondiale și naționale.

„Având în vedere circumstanțele excepționale legate de pandemia COVID-19 și secetă, incertitudinea economică și dificultatea de a produce o previziune macroeconomică și bugetară certă pe termen mediu și ținând cont de orientările trasate de Comisia Europeană pentru un conținut mai restrâns a acestor documente în această rundă de raportare, conținutul standard al documentului a fost modificat, având în final un alt format. Comparativ cu anii precedenți, documentul CBTM conține doar limitele de cheltuieli sectoriale, fără a fi repartizate pe măsuri/acțiuni de politici cu alocări concrete de resurse, acestea urmând să fie prezentate de către autoritățile publice centrale la etapa de prezentare a propunerilor de buget și discutate în cadrul audierilor bugetare”, a declarat vicepremierului și ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța.

Documentul are la bază bugetul rectificat pentru anul 2020 și prognoza cadrului macroeconomic din iulie 2020 elaborată de Ministerul Economiei și Infrastructurii și coordonat cu Fondul Monetar Internațional. Obiectivele pe termen scurt sunt lupta pentru combaterea efectelor pandemiei și redresarea economică post-pandemică și post-calamitate.

„Autoritățile publice centrale sunt încurajate să eficientizeze cheltuielile prin realocare în cadrul programelor. Atunci când vor elabora propunerile de buget pentru anul 2021 și estimările pe termen mediu, autoritățile publice centrale trebuie să arate modul în care planul lor bugetar răspunde priorităților guvernamentale”, a adăugat Serghei Pușcuța.

Documentul poate fi văzut AICI.

Citeste tot despre: Cadrul Bugetar
  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.6652 0.7646%
USD USD 17.2389 0.0580%
RUB RUB 0.2267 -0.5265%
RON RON 4.2410 0.7746%
UAH UAH 0.6050 -0.1156%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile