Logo Realitatea.md

CAE al Parlamentului European a adoptat o rezoluție critică față de eforturile Moldovei în implementarea prevederilor Acordului de Asociere cu UE

09 Octombrie 2018, 21:17 // Politica

Comitetul pentru Afaceri Externe al Parlamentului European (CAE) a adoptat astăzi o rezoluție în ceea ce privește eforturile de asociere cu UE ale Republicii Moldova și Georgia. Potrivit documentului, comitetul deputaților europeni a evaluat punerea în aplicare a acordurilor UE de asociere cu Moldova și Georgia, care au intrat în vigoare în urmă cu doi ani, subliniind domeniile care necesită eforturi suplimentare pentru ca țările să se apropie de UE.

„Implementarea reformelor la care Moldova s-a angajat trebuie să fie o prioritate de primă importanță”, se subliniază în rezoluția privind Moldova.

Deputații europeni sunt îngrijorați de faptul că țara se întoarce în relațiile cu standardele democratice, cu statul de drept, cu lipsa unor alegeri corecte și transparente, precum și cu o justiție imparțială, cu eforturi insuficiente de combatere a corupției și de combatere a spălării banilor. Totuși, în rezoluție se salută eforturile, care trebuie urmărite, privind reforma sectorului bancar în urma fraudei miliardului de dolari în 2014, din cele trei bănci.

„Este regretabil că astăzi trebuie să vorbim despre Moldova ca de un stat în care elementele de bază ale democrației și statului de drept sunt grav amenințate de o mână de oameni. Nu există o punere în aplicare a părților-cheie ale acordului de asociere. Sper că acest raport va fi un apel de trezire pentru autoritățile de la Chișinău. Viitorul relațiilor UE - Moldova depinde acum în mare măsură de modul în care se desfășoară următoarele alegeri parlamentare. Nu este vorba despre cine câștigă, ci despre modul în care câștigă", a declarat raportorul parlamentarilor pentru Moldova Petras Auštrevičius.

Deputații europeni îndeamnă autoritățile moldovenești să abordeze aceste preocupări, reafirmându-și poziția privind stoparea sprijinului financiar al UE pentru Chișinău până după alegerile parlamentare din 2019, în cazul în care acestea se vor desfășura în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional și vor fi evaluate de organismele internaționale specializate.

Deputații europeni afirmă că acest sprijin financiar ar trebui realocat pentru a susține în cea mai mare parte societatea civilă din Moldova și mass-media independentă. 

Rezoluția privind Moldova a fost aprobată cu 31 voturi ”pentru”, 5 voturi ”împotrivă” și 17 ”abțineri”. Documentul urmează să fie dezbătut și votat la sesiunea plenară a Parlamentului European din noiembrie, la Bruxelles. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3939 -0.3566%
USD USD 17.1712 -0.1262%
RUB RUB 0.2415 -0.5764%
RON RON 4.0053 -0.3830%
UAH UAH 0.6368 -0.2194%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile