Logo Realitatea.md

Cahul, primul „StartUp City” din sudul Moldovei. Va fi creat un Centru de Excelență în IT

16 Septembrie 2020, 09:31 // Economie

Orașul Cahul va deveni primul „StartUp City” din regiunea de sud a Republicii Moldova. Potrivit unui Acord de grant semnat între Asociația Companiilor de Tehnologii Informaționale și Comunicare din Moldova (ATIC) și Suedia în data de 15 septembrie, în regiune vor fi operate mai multe investiții pentru consolidarea potențialului economiei digitale, creșterea forței de muncă locală în domeniul TIC, dezvoltarea afacerilor bazate pe inovații, dar și sporirea competitivității și atractivității regiunii.

„Suedia susține activ dezvoltarea sectorului TIC din Moldova. Prin această inițiativă, împreună cu Delegația Uniunii Europene, continuăm experiențele anterioare și oferim suport transformării digitale și inovării țării. Cu StartUp City Cahul vom sprijini dezvoltarea rurală, în special în regiunea Cahul, prin inovație și antreprenoriat. Vom consolida posibilitățile de angajare și vom oferi oportunități tinerilor, inclusiv femeilor și fetelor, în domeniul științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii (STEM), astfel încât acestea să poată alege în viitor o carieră în IT”, a spus Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova.

Începând cu luna curentă și până în anul 2024, vor fi operate mai multe investiții care vor contribui la dezvoltarea regiunii Cahul. În următorii 4 ani, vor fi încurajate parteneriatele pentru inovare dintre sectorul privat, sectorul public și instituțiile de învățământ; va fi promovată tehnologia ca soluție la problemele comunitare și studierea disciplinelor STEM, pentru ca IT-ul să devină mai atractiv pentru fiecare, indiferent de vârstă sau gen; vor fi create și consolidate capacitățile startup-urilor inovatoare în diverse sectoare și pregătirea pentru investiții.

„Sectorul IT a atins cifre peste măsura așteptărilor în 2019, iar acesta ne determină să ne orientăm eforturile spre extinderea acestuia și la nivel național. Ne dorim să contribuim și să transformăm orașul Cahul într-o regiune favorabilă pentru investiții, inovații și antreprenoriat. Urmează să construim un centru de excelență în IT, care va deveni un catalizator pentru dezvoltarea orașului și a localităților adiacente. Vom dezvolta mai multe programe dedicate pentru orice vârstă – elevi, studenți, profesori, tineri profesioniști etc. – în scopul extinderii oportunităților de dezvoltare în regiune și crearea premiselor pentru conectarea talentului și potențialului capitalului uman cu posibilitățile oferite de companiile IT naționale și locale”, a menționat Ana Chirița, directoare proiecte strategice ATIC.

La Cahul urmează a fi creat Centrul EU4Innovation – un centru regional de excelență în IT. Cu o suprafață de 1500 de m2, centrul va dezvolta mai multe servicii locale și cca 137 de programe și activități, în scopul încurajării utilizării tehnologiilor.

„StartUp City Cahul” va sprijini, de asemenea, educația STEM în strânsă sinergie cu alte inițiative existente și dezvoltate deja de ATIC și Tekwill. Acest lucru se va face prin adaptarea și implementarea programelor educaționale pentru formare și extinderea competențelor, care răspund nevoilor sectorului privat. Astfel:

  • 11.500 de elevi din Cahul și peste 50.000 de elevi din 200 de școli din toată țara vor studia disciplinele viitorului
  • 500 de profesori își vor îmbunătăți competențele digitale în cadrul unor programe de formare
  • vor fi actualizate programele de studii pentru cel puțin 6 cursuri prin decizia Ministerului Educației, Cercetării și Culturii, în scopul creșterii atractivității studierii disciplinelor STEM.

De asemenea, circa 300 de studenți din cadrul universităților și colegiilor vor urma cursuri de formare în IT și domeniile conexe. Susținerea dezvoltării antreprenoriatului se află, de asemenea, printre prioritățile proiectului. Astfel, vor fi întreprinse mai multe acțiuni pentru facilitarea creării startup-urilor locale, consolidarea capacității lor de dezvoltare, precum și pregătirea pentru investiții. În următorii 4 ani, se preconizează că, cel puțin:

  • 20 de startup-uri locale se vor bucura de asistență și suport
  • 15 inițiative non-IT vor beneficia de susținere
  • 2600 de persoane vor beneficia de programe educaționale de antreprenoriat
  • 24 evenimente vor fi organizate pentru antreprenori.

În iunie 2020, Suedia a încheiat un acord de contribuție cu Delegația Europeană pentru implementarea proiectului „EU4Moldova: StartUp City Cahul”. Proiectul în valoare de 6,8 milioane EUR din fondurile delegate ale UE pentru dezvoltarea domeniului TIC face parte din cadrul unic de sprijin al UE pentru Moldova 2017–2020, sect.1: „Dezvoltarea economică și oportunitățile, inclusiv creșterea economică durabilă și incluzivă”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6212 -0.5862%
USD USD 16.6303 0.0211%
RUB RUB 0.2215 -0.4494%
RON RON 4.0373 -0.5983%
UAH UAH 0.5908 -0.2869%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile