Logo Realitatea.md

Călătorii fără viză în Regatul Unit, după Brexit. Consiliul UE aprobă mandatul de negociere

01 Februarie 2019, 13:02 // În lume

Ambasadorii Uniunii Europene au convenit vineri ca, după Brexit, cetăţenilor din Regatul Unit care vin în spaţiul Schengen pentru o şedere de scurtă durată, 90 de zile într-o perioadă oarecare de 180 de zile, să li se acorde posibilitatea de a călători fără viză, se arată într-un comunicat al Consiliului UE, transmite Mediafax.

Foto simbol: news.sky.com

În conformitate cu normele UE, scutirea de viză se acordă în condiţii de reciprocitate. Guvernul Regatului Unit a afirmat că nu intenţionează să solicite viză cetăţenilor din UE care călătoresc în Regatul Unit pentru şederi de scurtă durată, menţionează sursa citată.

În cazul în care Regatul Unit ar introduce obligativitatea deţinerii unei vize pentru cel puţin un stat membru, s-ar aplica mecanismul de reciprocitate existent, iar cele trei instituţii şi statele membre s-ar angaja să ia fără întârziere măsuri în sensul aplicării mecanismului.

Politica în materie de vize faţă de cetăţenii ţărilor terţe care intră în spaţiul Schengen pentru o şedere de scurtă durată este reglementată în cadrul legislaţiei UE.

În temeiul normelor existente, toţi resortisanţii ţărilor terţe sunt incluşi pe una dintre următoarele două liste: resortisanţi ai ţărilor terţe care trebuie să deţină viză şi resortisanţi ai ţărilor terţe scutiţi de această obligaţie. După Brexit, Regatul Unit – ca ţară terţă – va trebui să figureze pe una dintre aceste două liste.

Citeste tot despre: Brexit, călătorii, Marea Britanie, UE, vize
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7491 1.1421%
USD USD 16.9374 0.9982%
RUB RUB 0.2150 -1.1949%
RON RON 4.0534 1.1984%
UAH UAH 0.5987 0.8762%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile