Logo Realitatea.md

Căldura din apartamente, bătaie de cap pentru autorități. Cum explică situația (VIDEO)

15 Decembrie 2014, 21:13 // Societate

Vremea caldă de afară le dă bătăi de cap autorităților. Chiar dacă funcționarii de la Primărie recunosc că sunt obligați să respecte doleanțele clienților și să regleze temperatura în funcție de necesitățile lor, sistemele de încălzire sunt vechi, uzate și greu de dirijat. Totuși, cea mai bună soluție în opinia specialiștilor este reglarea temperaturilor de la sursă. 

Foto simbol: argumentpress.ro

”Ar fi bine să vedem care este cerința locatarilor. Două zile nu am avut plângeri, dar dacă temperatura o să fie așa, cred că o să se înceapă a adresa la noi, la dispeceratul central, ca să micșorăm temperatura. De asta este binevenit totuși ca temperatura să fie reglată de la sursă”, susține șeful Direcției municipale locativ-comunale, Petru Gontea.

Edilul capitalei, Dorin Chirtoacă a propus o altă metodă de luptă cu schimbul de grade din termometre.

”În mod normal, temperatura trebuie dată în jos într-atâta, încât să apară plângeri, după care urcată cu un grad, două. Aceasta este modalitatea care dă rezultat în mod imediat”, a spus primarul Dorin Chirtoacă.

Ideea primarului nu a fost susținută de viceprimarul Vlad Coteț, care a declarat că sistemele inginerești sunt vechi și uzate, iar un schimb prea des de temperaturi poate provoca disconfortul locatarilor de la etajele inferioare.

”Nu trebuie să uităm că sistemele inginerești nu întineresc, dar îmbătrânesc. Și avem acolo cazuri unde avem secțiunea pe coloane, ceea ce vorbește despre faptul că scăzând temperatura și nerespectând graficul sau sistemele automatizate la centralele termice, provoacă disconfort etajelor de jos, dar și blocurilor unde repartizarea agentului termic este de sus în jos”, menționează viceprimarul Chișinăului, Vlad Coteț.

Edilul capitalei mai spune că atâta timp cât sunt geamurile deschise la clădirile din Chișinău, asta înseamnă că temperatura este mai înaltă decât trebuie.

”Geamurile se deschid pentru a aerisi câteva minute. Atunci când geamurile sunt deschis toată ziua, asta înseamnă că am trecut la un nou poriect de încălzire a curților de bloc și a străzilor municipale”, a spus Chirtoacă.

Menționăm că locuitorii capitalei au primit zilele trecute facturile pentru agentul termic livrat în noiembrie. Potrivit Șefului Întreprinderii Municipale Infocom, Ion Mărgineanu, cu toate că vremea a fost mult mai caldă faţă de perioada similară a anului trecut, sumele din facturi sunt destul de mari. Startul sezonului de încălzire 2014-2015 a fost dat pe 21 octombrie. Către instituţiile de învăţământ şi medicale, agentul termic a fost livrat cu o săptămâna mai devreme. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3153 -0.0047%
USD USD 17.9347 -0.1848%
RUB RUB 0.2323 -0.1290%
RON RON 4.3312 -0.0669%
UAH UAH 0.6426 -0.1709%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile