Logo Realitatea.md

CALM: „Autoritățile centrale încearcă să provoace o dezbinare între mediul de afaceri și autoritățile publice locale”

30 Noiembrie 2020, 12:36 // Economie

Plafonarea taxelor locale propusă de Ministerul Finanțelor în proiectul privid politica fiscală pentru anul 2021 a trezit nemulțumiri în rândul autorităților locale care evoluează pe zi ce trece. Astăzi, Viorel Furdui, directorul executiv al Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) a acuzat Guvernul că ar încerca să provoace o dezbinare între mediul de afaceri și primari. Tot el a spus în cadrul unei conferințe de presă că „plafonarea taxelor nu este în interesul mediului de afaceri, ci doar în interesul unor grupuri înguste și obscure de afaceriști care se ascund în spatele unor asociații de business”.

Potrivit lui Viorel Furdui, plafonarea taxelor locale este o lovitură asupra businessului mic și mijlociu. Plus la toate, propunerea Ministerului Finanțelor nu este susținută nici de întreprinderile sau asociațiile din domeniul agro-industrial din Republica Moldova.

„Guvernul nu este în drept să stabilească plafoane pentru taxele locale, însă poate stabili principii, reguli și noi, CALM, am spus că trebuie să lucrăm împreună în acest sens. Asta dacă se dorește rezolvarea fundamentală a problemei, nu cu forța, nu cu lobby a unor întreprinderi mari sau a unor agenți economici mari care au influență în anumite sfere ale administrației publice”, a menționat Viorel Furdui.

Autoritățile locale invită toate asociațiile mediului de afaceri să analizeze foarte atent cotele maximale ale plafoanelor propuse și să se convingă că ele prejudiciază în primul rând afacerile mici și mijlocii.

„Autoritățile locale nu sunt inamicii comunităților de afaceri, dar din contra cei mai apropiați și interesați parteneri”, a reiterat Viorel Furdui.

Potrivit lui, taxele locale nu sunt problema mediului de afaceri din RM.

„Taxele locale din totalul veniturilor bugetului reprezintă doar 1,4%, dintre care aproape jumătate reprezintă taxele colectate din orașul Chișinău și Bălți. Să fie clar ce înseamnă taxele locale pentru mediul de afaceri. Ei au alte probleme mult mai grave. Aici avem o deschidere totală”, a spus Viorel Furdui.

La finalul conferinței de presă, directorul CALM a chemat Guvernul să acționeze în limitele cadrului constituțional, adăugând că autoritățile centrale nu au prezentat nicio analiză prin care să demonstreze că plafonarea reprezintă o urgență.

Ion Chicu a dat de înțeles, în cadrul briefing-ului de presă, după ședința avută cu președintele în exercițiu, Igor Dodon, și speakera Zinaida Greceanîi, că nu se va renunța la modificările politicii bugetar-fiscale în acest sens.

Politica bugerat-fiscală va fi aprobat azi de Cabinetul de miniștri la ora 17:00. Realitatealive.md va transmite în direct ședința. Urmărește-ne aici!

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9571 -0.2024%
USD USD 17.2856 0.0243%
RUB RUB 0.2352 -0.2545%
RON RON 4.3004 -0.2112%
UAH UAH 0.6156 -0.0974%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile