Logo Realitatea.md

Campania de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova ar putea începe în luna februarie

11 Ianuarie 2021, 15:47 // Actualitate

Pe 7 ianuarie 2021 Republica Moldova a primit confirmare de la GAVI că ar putea beneficia de primul lot de vaccinuri până la finele lunii ianuarie curent. Administrarea vaccinurilor ar fi posibilă începând cu luna februarie. Despre aceasta a anunțat ministra interimară a Sănătății, Tatiana Zatîc, în cadrul unei conferințe de presă.

Foto: hackensackmeridianhealth.org

În funcție de cantitatea livrată de vaccin, pentru viitorul apropiat au fost identificate următoarele grupuri țintă:

1. Lucrătorii din domeniul medical.
2. Personalul și beneficiarii din cadrul instituțiilor rezidențiale de îngrijire.
3. Adulții cu vârsta mai mare de 60 ani (grup cu risc sporit).
4. Persoanele cu comorbidități.
5. Lucrătorii din domeniul asistenței sociale.
6. Lucrătorii din domeniul educației.
7. Angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și
securității statului, lucrătorii sistemului penitenciar.

Vaccinarea va fi disponibilă lucrătorilor medicali indiferent de forma juridică conform prioterizării.

Conform recomandărilor internaționale, vaccinul se va oferi indiferent dacă persoana a suportat COVID-19 și nu se va solicita un test de anti-corpi. Însă în cazul în care persoana este infectată, vaccinarea va fi efectuată odată cu însănătoșirea acesteia.

Republica Moldova va obține vaccinuri prin intermediul platformei COVAX pentru 20% din populație, pentru ambele maluri ale Nistrului, cu titlu gratuit – donație.

De asemenea, au fost solicitate adițional doze pentru încă 30% din populația totală, la un preț preferențial. Scopul este de a asigura vaccinarea populației în proporție de 70%. Totodată, sutn așteptate cele 200 de mii de doze de vaccinuri din partea României.

Stocarea și transportarea dozelor de vaccin

Pentru a asigura o capacitate mai mare de păstrare a vaccinurilor la toate nivelurile, a fost efectuată evaluarea situației privind asigurarea cu frigidere pentru păstrarea lanțului frig în baza căreia se va asigura suplinirea cu echipament necesar adițional. În toate IMS există condiții de păstrare pentru vaccin la temperatura +2+8°C. Centrele de Sănătate Publică dețin în dotare congelatoare care asigură temperatura de -20° C, iar în cadrul ANSP există capacitatea de depozitare la temperatură -70°C.

Toate vaccinurile sunt necesare a fi păstrate la o anumită temperatură pe tot parcursul de la producere până la administrare. Vaccinurile anti-COVID-19 au cerințe diferite de depozitare și manipulare. Vaccinul deja autorizat pentru utilizare de urgență în programul de vaccinare COVID-19 vaccinul Pfizer/ BioNTech are cerința de a fi păstra la o temperatură foarte scăzută (-70°C până la -80°C). După un proces controlat de ajustare a temperaturii, acest vaccin poate fi transferat și depozitat la temperatura normală a frigiderului (+2°C până la +8°C), păstrându-și în același timp eficacitatea pentru o perioadă de 120 de ore.

La nivel național există capacitate de stocare la -70..-80°C, ceea ce permite distribuirea vaccinului de la nivel național către IMS prin intermediul containerelor speciale și autorefrigiratorului.

Tatiana Zatîc a anunțat că până la finele lunii ianuarie, în țară urmează să intre patru congelatoare speciale: două vor menține temperatura de -20 de grade și două vor menține temperatura de -70 de grade.

Vaccinul va fi administrat gratuit, persoana înainte de vaccinare va semna acordul informat sau consimțământul și va fi informată despre posibila reacție adversă în urma administrării vaccinului.

Fiecare persoană va recepționa un certificat de vaccinare precum că a fost vaccinat anti-COVID-19. Vaccinările efectuate în cadrul instituțiilor medicale vor fi înregistrate în fișele medicale și rapoartele statistice aprobate la nivel național.

Mai multe detalii aflați în Planul național de imunizare anti-COVID-19.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0955 1.0582%
USD USD 17.4150 0.6502%
RUB RUB 0.2367 1.5880%
RON RON 4.3282 1.0601%
UAH UAH 0.6165 0.5382%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile