Logo Realitatea.md

Canada se opune unei reveniri la formatul G8 prin reintegrarea Rusiei

23 August 2019, 13:11 // În lume

Canada se opune unei reveniri la G8 prin reintegrarea Rusiei, atât timp cât Moscova nu eliberează teritoriile anexate din Ucraina, subliniază ministrul canadian de Externe Chrystia Freeland, relatează AFP.

Foto: news.ro

„Încălcarea de către Rusia a dreptului internaţional prin anexarea Crimeei şi continuarea susţinerii războiului (în estul Ucrainei) nu ne lasă de ales. De aceea a fost exclusă din Grupul Celor Opt (G8) ţări cele mai industrializate”, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, ministrul canadian.

„Noi nu susţinem ideea ca Rusia să fie reinvitată”, a declarat pentru presă o sursă guvernamentală canadiană.

Chrystia Freeland a făcut acest edeclaraţii înainte cu o zi de plecarea premierului Justin Trudeau la Biarritz, în sud-vestul Franţei, unde are loc în weekend summitul G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite).

O critică aprigă a regimuluilui Vladimir Putin, Freeland a lăsat însă o uşă deschisă unei eventuale reabilitări ruse.

„Toată lumea va fi fericită să invite Rusia să se alăture din nou în G7, odată ce ea va pleca din Crimeea şi din Donbas. Este foarte simplu”, a declarat ministrul, referindu-se la cele două regiuni ucrainene devastate de războiul între separatişti proruşi şi forţe guvernamentale din 2014.

Poziţia canadiană o susţine pe cea a Franţei. Preşedintele Emmanuel Macron a apreciat miercuri că este ”pertinent” ca, la un moment dat, Rusia să se întoarcă în G8, cu condiţia ”ca o soluşie să se găsească în legătură cu Ucraina, pe baza acordurilor de la Minsk”.

Preşedintele american Donald Trump s-a declarat marţi în favoarea unei reveniri la G8 prin întoarcerea Rusiei, apreciind că ”ar avea mai mult sens”, fără să evoce vreo condiţie.

CITEȘTE ȘI:

Zelenski a comentat ideea revenirii Rusiei în formatul G8. „În 5 ani nimic nu s-a schimbat. Moscova trebuie să întoarcă Crimeea”

Citeste tot despre: Canada, G8, ministru, revenire, Rusia
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3688 0.0935%
USD USD 17.3517 -0.3595%
RUB RUB 0.2723 0.0735%
RON RON 4.0700 0.0123%
UAH UAH 0.6937 -1.2667%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile