Logo Realitatea.md

Când ar putea fi pronunțată sentința motivată în dosarul „Bolboceanu”? Avocat: Ne pregătim să mergem la CEDO (FOTO, VIDEO)

23 Martie 2018, 12:01 // Societate
// Autor:  
Elena Putregai

Acum mai bine de o săptămână, Judecătoria Chișinău (sediul Rîșcani) l-a condamnat pe fostul deputat Iurie Bolboceanu la 14 ani de închisoare pentru trădare de patrie. Aceasta s-a întâmplat cu patru zile înainte ca inculpatul să împlinească 12 luni de când a fost plasat în arest preventiv de la reținere.

Solicitat de Realitatea.md, pentru a afla când judecătorii vor pronunța sentința motivată, avocatul lui Iurie Bolboceanu, Gheorghe Malic, a declarat că o ședință ar fi fixată pe data de 6 aprilie, dar nu înainte de a ne descrie că procesul de judecată care a avut loc este „o bătaie de joc”.

Embed:

Una din ședințele de judecată în dosarul „Bolboceanu” (10 august 2017)

Dosarul a fost examinat în ședințe închise și apărarea nu ar fi avut acces la înregistrările video sau audio prezentate ca probe de acuzare. „Bătaie de joc. Aștept materialele dosarului. Toate cererile și cele de recurs au fost ignorate. Nu s-a explicat nimic. Nu am făcut cunoștință cu înregistrările video și audio, dar și alte probe, în baza cărora Iurie Bolboceanu a fost condamnat, chiar dacă instanța trebuia să ne asigure posibilitatea ca să le vizionăm sau să le ascultăm și noi. Mai întâi, procurorii ne-au zis că sunt sigilate, ulterior s-au tot eschivat până s-a pronunțat sentința. Dacă spuneau că nu au tehnică, ne asiguram noi cu ea. În ultima săptămână, au forțat toate lucrurile pentru a finaliza examinarea cauzei penale”, ne-a declarat Gheorghe Malic.

Întrebat dacă vor veni cu un recurs în instanțele superioare, după pronunțarea sentinței motivate, avocatul a răspuns următoarele: „Și așa ne-am adresat la toate instituțiile - în instanțele superioare, la Procuratura Generală, la Guvern și așa mai departe - peste tot și am primit niște scrisori formale. Toate acțiunile și documentele se adună într-o mapă cu care vom merge la CEDO.

Ba mai mult, chiar și la o eventuală depunere a unui recurs împotriva hotărârii emise de prima instanță, avocatul spune că nu vrea ca dosarul să ajungă în gestiunea Curții de Apel Chișinău: „Președintele Curții de Apel Chișinău, Ion Pleșca, a fost coleg de partid cu Iurie Bolboceanu, respectiv cade automat sub incidența „conflictului de interese” și s-ar fi putut acționa exact ca în cazul lui Ilan Șor, dosarul căruia a fost transmis de la Curtea de Apel Chișinău Chișinău la Curtea de Apel Cahul, dar nu. Curtea Supremă de Justiție a respins în iarnă cererea de recuzare a judecătorilor Curții de Apel Chișinău, invocând că nu sunt destule argumente privind incompatibilitatea acestora”.

Am încercat să discutăm cu unul din procurorii de caz - Tatiana Vidrașco, pentru a confirma data pronunțării sentinței motivate și a oferi o replică referitor la declarațiile făcute de avocatul Gheorghe Malic, dar ne-a direcționat către ofițerul de presă al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Ana Botez. Procurora a invocat că este ocupată și că am putea stabili o altă zi pentru întrebări. 

În acest sens, ofițerul de presă ne-a explicat că, potrivit Codului de procedură penală (CPP), pentru pronunțarea hotărârii motivate se stabilește un termen de 30 de zile, fără a dezvălui o dată anumită.

Hotărârea motivată se pronunţă în termen de până la 30 de zile. În situaţii excepţionale, când, raportată la complexitatea cauzei, pronunţarea nu poate avea loc în termenul prevăzut, instanţa poate amâna pronunţarea pentru cel mult 15 zile. Copia de pe hotărârea motivată se înmânează participanţilor prezenţi la şedinţa de judecată. Participanţilor care nu s-au prezentat în şedinţa de judecată li se expediază, în termen de 3 zile, copia de pe hotărârea motivată”, este specificat în art. 338 (CPP).

Iurie Bolboceanu continuă să se afle în Penitenciarul nr.16 din Chișinău, care are statut de spital-penitenciar. Avocatul său susține că starea lui de sănătate este precară și că nu i se oferă tratamentul necesar. „În timp ce se afla în arest preventiv, am solicitat printr-o cerere ca dumnealui să poată fi consultat la o instituție medicală independentă - era vorba despre Institutul de Cardiologie, pentru că în conformitatea cu lege are acest drept, dar ni s-a respins”, a adăugat Gheorghe Malic.

Reținerea lui Iu. Bolboceanu

În același timp, Oleg Pantea, ofițerul de presă al Departamentului Instituțiilor Penitenciare, a precizat pentru Realitatea.md că stare de sănătate a condamnatului este satisfăcătoare și că i se acordă toată asistența medicală.

Cert este faptul că fostul deputat nu o singură dată a acuzat dureri de inimă pe parcursul examinării dosarului său. Acesta a fost reținut pe data de 17 martie 2017 și învinuit de spionaj și trădare de patrie. Urmărirea penală a fost exercitată de către procurorii PCCOCS, în comun cu colaboratorii Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

Conferința de presă susținută de reprezentanții PCCOCS și SIS, la trei zile după reținerea lui Iurie Bolboceanu (20 martie 2017)

Potrivit PCCOCS, în cadrul procesului de judecată, a fost stabilit faptul că Iurie Bolboceanu a fost racolat de către Alexandr Grudin - asistent a atașatului militar al Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova, care are statut de diplomat, dar de fapt este ofițer sub acoperire al Direcției Principale de Informații a Statului Major General al Ministerului Apărării al Federației Ruse, care este un serviciu de spionaj străin.

Astfel, în perioada 05 octombrie 2016 – 17 martie 2017, condamnatul, având mai multe întâlniri și discuții cu ofițerul GRU și urmărind un scop material, la însărcinarea acestuia, a cules și a livrat informații de interes național, pasibile de a fi utilizate în dauna intereselor Republicii Moldova. Mai multe, aflați AICI.

Două luni mai târziu, în mai 2017, agentul străin, împreună cu alți patru diplomați, a fost declarat persona non grata pe teritoriul Republicii Moldova și, respectiv - expulzat.

De menționat că Judecătoria Rîșcani a stabilit ca Iurie Bolboceanu să execute pedeapsa într-un penitenciar de tip închis, privându-l totodată și de dreptul de a ocupa funcţii publice pe un termen de 4 ani.

CITEȘTE ȘI:

IMAGINI FOTO de la reținerea lui Iurie Bolboceanu. Descifrarea unei convorbiri dintre fostul deputat și agentul „Sașa”

Dosarul „Bolboceanu”: Agentul Sașa pentru care colecta informații ex-deputatul acuzat de trădare ”trăiește” în sediul Ambasadei Rusiei în Moldova

Dosar trimis în instanță! Câți ani de PUȘCĂRIE riscă fostul deputat Iurie Bolboceanu, pentru că și-a trădat patria

Probe compromițătoare împotriva lui Bolboceanu, acuzat pentru trădare de patrie: „Informația ta este informația noastră” (AUDIO)

Fostul deputat Iurie Bolboceanu, condamnat la 14 ani de închisoare pentru TRĂDARE DE PATRIE

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.4801%
USD USD 17.6277 -0.3758%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.4572%
UAH UAH 0.6555 -0.0457%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile