Logo Realitatea.md

Candidații la funcțiile de deputat în circumscripțiile lui Plahotniuc, Năstase, Sandu și Melnic se pot înscrie în cursa din 20 octombrie. Termenul limită - 30 august

21 August 2019, 11:34 // Actualitate

Candidații la alegerile parlamentare noi din 20 octombrie curent în circumscripțiile electorale uninominale nr. 17, 33, 48 și 50 pot fi desemnați și înregistrați începând cu ziua de astăzi. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, documentele de înregistrare a candidaților vor fi depuse la consiliile electorale ale circumscripțiilor uninominale.

Pentru a fi înregistrat, candidatul pentru circumscripția uninominală urmează să prezinte, alături de documentele prevăzute de cadrul normativ, liste de subscripție care conțin semnăturile a cel puțin 500 și cel mult 1.000 de susținători cu drept de vot din circumscripția uninominală unde intenționează să candideze. Un candidat femeie poate fi înregistrat dacă prezintă semnăturile a cel puțin 250 și cel mult 500 de susținători.

În conformitate cu prevederile cadrului legal, pentru înregistrarea grupului de inițiativă, candidatul la funcția de deputat în Parlament va depune personal, cel târziu cu 50 de zile înainte de ziua alegerilor, la consiliul electoral de circumscripție respectiv următoarele acte:

  1. demersul (cererea de înregistrare) în formă scrisă;
  2. procesul-verbal al ședinței adunării cetățenilor/organului competent al solicitanților colectivi privind constituirea grupului de inițiativă și susținerea/desemnarea candidatului la funcția de deputat în Parlament;
  3. lista membrilor grupului de inițiativă;
  4. copia de pe actul de identitate al candidatului, cu fişa de însoţire în cazul buletinului de identitate seria A (ambele părţi – recto şi verso);
  5. decizia privind desemnarea persoanei responsabile de finanțele activității grupului de inițiativă (trezorierul), după caz;
  6. statutul şi certificatul de înregistrare, în copie autentificată prin ștampila partidului politic;
  7. în cazul blocurilor electorale, copia hotărîrii Comisiei Electorale Centrale de înregistrare a acestora.

În termen de trei zile de la recepționarea actelor enumerate mai sus, consiliul electoral de circumscripție electorală uninominală va verifica corectitudinea acestora şi va decide asupra înregistrării sau refuzului înregistrării grupului de inițiativă.

Datele de contact, locul și timpul pentru recepționarea documentelor de către fiecare consiliu electoral pot fi consultate pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale.

Termenul de depunere a actelor pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova este de 30 august, inclusiv.

Este de menționat că la alegerile din 24 februarie curent, în circumscripția uninominală nr. 17 a câștigat fostul președinte al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc care și-a depus mandatul la data de 30 iulie curent. Mandatele de deputat în circumscripțiile 33 și 50 au fost declarate vacante după ce liderul PPDA, Andrei Năstase, și liderul PAS, Maia Sandu au devenit membri ai Cabinetului de Miniștri. În circumscripția uninominală nr. 48, mandatul de deputat a devenit vacant după ce deputatul independent Viorel Melnic și-a depus mandatul.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2923 -1.0864%
USD USD 17.6937 -0.3424%
RUB RUB 0.2465 -1.6753%
RON RON 3.9835 -1.0851%
UAH UAH 0.6623 -0.2560%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile