Logo Realitatea.md

Candidații aleși de CSM la funcția de judecător constituțional, după indicațiile ministrei Stamate

30 Iulie 2019, 14:15 // Societate

Eduard Ababei și Serghei Țurcan sunt candidații înaintați de CSM pentru suplinirea funcției de judecător constituțional (CCM). Decizia a fost luată în ședință închisă, în urma concursului desfășurat, cu votul a șapte membri ai CSM pro și doi - contra.

Eduard Ababei este avocat în cadrul Biroului „Eduard și Lilia Abbei” și formator la Institutul Național al Justiției. El a fost trei ani președinte al Consiliului Institutului Național al Justițiției Chișinău, iar mai devreme a activat și la Judecătoria Drochia.

Serghei Țurcan este conferențiar universitar, membru al CSM din 2017. Până în prezent, a scos o serie de publicații științifice, anterior însă a activat în calitate de judecător la Curtea de Apel Chișinău, la Judecătoria Rîșcani și la Judecătoria Ocnița.

Amintim că la concurs au fost admiși 17 candidați, unii însă și-a retras cererea chiar la final de cursă. Este vorba despre Alexandru Spoială și Vladimir Grosu, ultimul fiind desemnat învingător al concursului pentru funcția de judecător constituțional din partea Parlamentului. Totodată, și candidata Angela Istrate s-a retras, motivând pe Facebook de ce.

CCM este formată din șase judecători: doi desemnați de CSM, doi - de Parlament și doi - de Guvern. Mandatul judecătorului constituțional este de șase ani.

La același subiect:

Ministra Justiției dă indicații CSM-ului pe cine să scoată din concursul pentru judecător la CCM și din ce motive

Olesea Stamate a confirmat pe Facebook că a trimis nota cu indicații către CSM

O candidată se retrage din cursa CSM pentru funcția de judecător la CCM: Este un concurs mimat

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6943 0.3726%
USD USD 16.6336 0.0198%
RUB RUB 0.2215 0.0000%
RON RON 4.0549 0.4359%
UAH UAH 0.5916 0.1354%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile