Logo Realitatea.md

Candu, luat peste picior de Chicu. Guvernul nu a susținut inițiativa grupului parlamentar al acestuia privind pensia anticipată

08 Iulie 2020, 19:19 // Economie

Guvernul a dat aviz negativ la o inițiativă legislativă, înaintată de grupul parlamentar Pro Moldova condus de Andrian Candu, care prevede acordarea cu titlu de excepție a dreptului la pensie anticipată pentru limită de vârstă persoanelor cărora le-a rămas trei ani până la pensie și care au fost concediate pe parcursul anului 2020.

IPN scrie cu referire la nota Ministerului Sănătății că amendamentul propus stabilește derogări de la principiile de organizare şi funcționare a sistemului public de asigurări sociale, și anume principiul egalităţii, care asigură tuturor participanţilor la sistemul public (contribuabili şi beneficiari) un tratament nediscriminatoriu în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege.

Viorica Dumbrăveanu a menționat că esența reformei sistemului de pensionare a constat în unificarea condițiilor și modului de calculare a pensiilor și a exclus condițiile speciale de stabilire a pensiilor pentru unele categorii de cetățeni în partea ce ține de vârsta de pensionare, stagiul special de cotizare și alte condiții. 

În același timp, prim-ministrul Ion Chicu a adăugat următoarele: „Deputatul care cu ceva timp în urmă, fiind președinte de Parlament, a votat pentru majorarea vârstei de pensionare cu 5 ani pentru doamne; acum vine cu o inițiativă exact invers. Candu îi spune domnului respectiv. Consecventă persoană”, a spus acesta cu ironie.

Este de menționat că, în ședința de azi, 8 iulie, nu a fost prima dată când șeful Executivului a făcut unele declarații despre Pro Moldova și, în special, despre Andrian Candu.

CITEȘTE ȘI:

Chicu, în timpul ședinței Guvernului, către Candu: „Cineva trebuie să-i comunice că proiectul respectiv este în Parlament”

Nagacevschi, despre o inițiativă Pro Moldova, avizată negativ: „Scopul este de a sustrage discuțiile de la furtul miliardului”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.4006%
USD USD 16.7051 0.9512%
RUB RUB 0.2276 0.1320%
RON RON 4.0919 1.3750%
UAH UAH 0.6112 1.8836%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile