Logo Realitatea.md

Candu: Lucrurile vor reveni la pragmatism în relația cu UE, după alegerile din Moldova

28 Decembrie 2018, 08:22 // Politica

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, consideră că după alegerile parlamentare din 2019 în Republica Moldova, dar și după alegerile din Parlamentul European, relația cu UE va reveni la pragmatismul necesar al beneficiilor reciproce. Potrivit lui, pe alocuri relația cu UE în 2018 nu a fost bazată pe pragmatism, dar pe emoții politice, transmite IPN cu referire la declarațiile politicianului făcute le emisiunea „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV.

Șeful Legislativului spune că integrarea europeană rămâne prioritatea numărul unu a  Republicii Moldova și că doar acest model de dezvoltare este fiabil pentru țară: „Cu regret, uneori, relația cu UE, mai ales în 2018, nu a fost bazată pe pragmatism, dar pe emoții politice, reacții politice și afiliere politică”.

Tot el este de părere că în Parlamentul European există o majoritate deținută de Partidul Popular European, care a avut drept partener în Republica Moldova pe Partidul Liberal Democrat, aflat mai mulți ani la guvernare: „Atunci susținerea era alta, toleranța era alta, se tolerau foarte multe greșeli, inclusiv. În momentul în care nu mai există la putere un exponent al Partidului Popular European, lucrurile au deraiat din punctul de vedere al relației de afinitate politică”.

Președintele Parlamentului s-a referit și la securitatea informațională, menționând că Republica Moldova este atacată cibernetic aproape în fiecare zi. De aceea este necesară o strategie de securitate informațională prin care să fie creată o platformă specială și capacitățile instituționale necesare pentru a ține piept provocărilor cibernetice.

„În ziua precedentelor alegeri, noi am fost atacați de 754 de mii de ori asupra sistemelor noastre: serverele Parlamentului, Guvernului. Întotdeauna suntem atacați și trebuie să creăm apărare cibernetică”, a declarat speakerul.

Referindu-se la următoarele alegeri parlamentare, Andrian Candu susține că este candidat doar pe lista de partid a PDM și nu va pretinde la nicio circumscripție uninominală.

Emisiunea poate fi urmărite integral pe Rlive.md:

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3960 -0.0818%
USD USD 18.2002 0.0258%
RUB RUB 0.2844 0.5302%
RON RON 4.3136 -0.0857%
UAH UAH 0.6902 0.2906%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile