Logo Realitatea.md

Candu, comentariu pentru The Washington Times despre alegeri: ”Moldova se află la o răscruce de drumuri”

03 Ianuarie 2019, 13:34 // Actualitate

În prag de alegeri, Moldova se află la o răscruce de drumuri. Cetățenii Republicii Moldova urmează să ia o decizie importantă la alegerile parlamentare din februarie 2019: să se întoarcă cu fața spre Rusia, în care triumfă corupția, sau să urmeze un pas înainte, să aleagă o guvernare democratică, transparentă care va aduce beneficii tuturor moldovenilor. Este opinia președintelui Parlamentului, Andrian Candu, exprimată într-un articol pentru cotidianul american The Washington Times.

Foto simbol

În mesajul său, speakerul a solicitat sprijinul Statelor Unite ale Americii pentru a împiedica Federația Rusă să se implice în scrutinul din februarie 2019.

”Ocuparea rusă a 11% din teritoriul suveran al Republicii Moldova și militarii Moscovei (n.r. trupele ruse din regiunea transnistreană) sunt clare și prezintă pericole pentru securitatea globală, la care trebuie să prezentăm un front unit”, menționează Candu.

Potrivit oficialului moldovean, odată cu lansarea Consiliului de afaceri american-moldovean (AMBC) la Washington, legăturile comerciale continuă să crească.

”America este un partener comercial important. Vinul moldovenesc este deja foarte căutat și alte produse vor găsi în curând noi piețe. În plus, colaborând cu parteneri americani de încredere, Moldova este în proces de generare a propriei energii, ceea ce ne va permite să ne reducem dependența de Moscova”, adaugă Andrian Candu.

Speakerul a menționat și rezoluţia înregistrată în Congresul SUA prin care Rusia este îndemnată să-şi retragă trupele şi muniţiile de pe teritoriul recunoscut internaţional al Moldovei, să se abţină de la ameninţări economice sau de la exercitare a presiunilor asupra ţării noastre, precum să înceteze orice acţiuni care susţin mişcările separatiste.

”Îndemnăm aliații noștri americani și europeni să își dubleze angajamentul față de Moldova pentru a asigura parteneriate bazate pe respect reciproc, prosperitate și securitate”, a conchis speakerul. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5215 0.0000%
USD USD 18.1831 0.0000%
RUB RUB 0.2815 0.0000%
RON RON 4.3467 0.0000%
UAH UAH 0.6871 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile