Logo Realitatea.md

Candu: Comisia de anchetă a tentativei de puci a fost creată pentru intimidarea democraților

20 Iunie 2019, 09:28 // Politica

Vicepreședintele Partidului Democrat Andrian Candu consideră că formarea Comisiei de anchetă „pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa puciului anticonstituțional a Partidului Democrat, realizată prin intermediul Curții Constituționale și a Procuraturii Generale” este o tentativă de intimidare a opoziției parlamentare, în speță a PDM.

„Lovitură de stat, preluarea forțată a puterii, menținerea ilegală a puterii sunt noțiuni care își au descrierea lor. Asta înseamnă că cineva cu forța își menține puterea sau ilegal și abuziv vrea să preia puterea. PDM a menținut Guvernul Republicii Moldova în perioadă de interimat de la alegerile parlamentară până la învestirea noului Guvern, iar PDM a propus organizarea alegerilor parlamentare anticipate”, a declarat Andrian Candu, potrivit IPN cu referire la emisiunea „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

„Noi nu vorbim despre o preluare a puterii, noi nu vorbim nici măcar despre o menținere a puterii fiindcă dacă ar fi fost așa, am fi spus că PDM a câștigat alegerile și continuăm să rămânem la guvernare. Noi însă am spus: alegerile parlamentare și alegerea cetățenilor este soluția”, a adăugat democratul.

Potrivit acestuia, cei care au încercat să preia puterea ilegal se fac la fel, probabil, vinovați de încălcarea Constituției, dacă deciziile CC ar fi rămas în vigoare. Luând în vedere că deciziile au fost revizuite, cei care au venit la putere au intrat în cadrul legal.

„Această comisie este lipsită de substanță și lipsită de rezultat și este doar un instrument de intimidare a PDM și în cazul de față a opoziției parlamentare”, a afirmat politicianul.

Amintim că Parlamentul a instituit o comisie de anchetă „pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa puciului anticonstituțional a Partidului Democrat, realizată prin intermediul Curții Constituționale și a Procuraturii Generale”. Deputații au constatat că este nevoie de o analiză serioasă a circumstanțelor în care Curtea Constituțională a adoptat hotărârile și avizele din 7-9 iunie, care ulterior au fost anulate. Deputații au bănuieli că toate aceste decizii au fost emisie la comanda PDM și a liderului acestuia, Vlad Plahotniuc.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5315 0.6363%
USD USD 17.0715 -0.3275%
RUB RUB 0.2405 -0.4965%
RON RON 4.0321 0.6314%
UAH UAH 0.6291 -0.4589%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile