Logo Realitatea.md

Candu, din nou în rol de președinte: A semnat legile respinse de Dodon

10 Decembrie 2018, 17:55 // Actualitate

Președintele Parlamentului Andrian Candu a deținut interimatul funcției de președinte al țării pentru semnarea a cinci legi, conform deciziei de astăzi a Curții Constituționale a Republicii Moldova.

Foto: Andrian Candu via Facebook

Legea pentru modificarea și completarea Codului Muncii al Republicii Moldova, care stipulează stabilirea Zilei Europei și a Zilei Victoriei pe data de 9 mai, Legea pentru completarea unor acte legislative, care include modificări la Legea asigurării cu pensii a militarilor și a persoanelor din corpul de comandă și din trupele organelor afacerilor interne, precum și la Legea cu privire la apărarea națională, Legea cu privire la Inspectoratul General al Carabinierilor, Legii cu privire la transmiterea unui bun cu titlu oneros, care vizează Stadionul Republican, precum și Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova au fost promulgate, astăzi, de Andrian Candu, în urma constatării Curții Constituționale a imposibilității președintelui țării de a-și exercita atribuțiile.

Interimatul pentru semnarea și promulgarea celor cinci legi a fost instituit pentru evitarea blocajului instituțional și a unei stări de neconstituționalitate generate de refuzul deliberat al lui Igor Dodon de a executa obligațiile constituționale. Curtea a constatat circumstanțele care justifică interimatul funcției de Președinte al Republicii Moldova pentru executarea obligației constituționale de promulgare a legilor sus-menționate. 

”Am fost nevoit din nou să fac lucrul în locul lui Igor Dodon, exercitând interimatul pentru semnarea a 5 legi așteptate și importante. Curtea Constituțională a fost pusă în situația de a-l suspenda pe președinte a cincea oară pentru încălcarea Legii Supreme. Chiar dacă stă mai mult pe la Moscova, Igor Dodon ar trebui să-și amintească de cine a fost ales și că a devenit președinte în baza unor norme scrise în Constituție. Nerecunoscând legea din Republica Moldova, dânsul nu recunoaște acest stat și propriul mandat. Regret că pentru a cincea oară suntem în situația de a ne apără Constituția prin interimat”, scrie Andrian Candu pe pagina sa de Facebook.

Cele cinci legi au fost adoptate de Parlament, transmise Legislativului spre reexaminare de Președintele țării, iar Parlamentul și-a reconfirmat votul pentru proiectele nominalizate și a transmis spre promulgare repetată proiectele. Conform Constituției, în cazul în care Parlamentul își menține votul asupra unei legi adoptate anterior, președintele este obligat să promulge legea.

VEZI ȘI:

Deși este suspendat din funcție de CINCI ori, Dodon spune că ”nu cedează”. Mesajul președintelui după ultima decizie a CCM

ULTIMA ORĂ! Curtea Constituțională a decis: Dodon va fi suspendat din funcție pentru a CINCEA oară

Vrea să bată recorduri? Dodon a refuzat să promulge CINCI legi. Candu: ”Eu l-aș considera un președintele ilegal”

DA sau BA? Cum răspunde Igor Dodon la întrebarea dacă va candida la alegerile parlamentare (video)

Andrian Candu: Igor Dodon nu va candida la următoarele alegeri parlamentare

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 0.0000%
USD USD 17.1929 0.0000%
RUB RUB 0.2429 0.0000%
RON RON 4.0207 0.0000%
UAH UAH 0.6382 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile