Logo Realitatea.md

Candu, Dodon și Filip au depus flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare cu huiduieli și strigătele mulțimii (VIDEO)

27 August 2018, 10:17 // Actualitate

Conducerea țării a depus flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Capitalei, cu ocazia marcării a 27 de ani de independență a Republicii Moldova. 

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, șeful statului Igor Dodon și premierul Pavel Filip au respectat tradiția și au adus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, fiind urmați de deputați, diplomați și oaspeți ai țării.

La doar câțiva metri, protestatarii care au fost evacuați cu forța din apropierea monumentului lui Ștefan cel Mare au scandat "Hoții” și ”Rușine”. Mulțimea adunată a fost separată de către două cordoane de polițiști.

Amintim că protestatarii Mișcării de Rezistență Națională ACUM, au rămas peste noapte la monumentul lui Ștefan cel Mare. În această dimineață, 27 august, Poliția le-a cerut în să-și schimbe temporar locul de protest, până la finalizare evenimentelor oficiale. Pentru că mulțimea de oameni a refuzat să se conformeze, oamenii legii au intervenit în forță și au evacuat protestatarii, care scandau: „Noi nu cedăm!”, „Rușine!”, „Jos dictatura!”, „Apărați poporul, nu uzurpatorul!”, „Criminali!”.

Monumentul lui Ștefan cel Mare a fost înconjurat de cordoane vii de polițiști, care s-au situat de-a lungul străzii Bănulescu-Bodoni, pe bulevardul Ștefan cel Mare, dar și în Grădina publică „Ștefan cel Mare”.

Protestul poate fi urmărit în direct pe rlive.md.

Marin Maxian, șeful Direcției generale securitate publică a Inspectoratului General al Poliției, le-a spus protestatarilor că potrivit legislației, în timpul evenimentelor oficiale, în perimetrul în care acestea au loc, este restricționat accesul. Acesta le-a cerut manifestanților să-și schimbe temporar locul, menționând că aceștia nu trebuie să se afle la o distanță de cel puțin 200 de metri, în caz contrar poliția intervine în forță. De asemenea, pentru neconformare, organizatorii riscă să fie sancționați. Marin Maxian a îndemnat oamenii să nu se lase provocați și nici atrași în acțiuni ilegale, însă manifestanții au ignorat cerințele, iar ca urmare poliția a evacuat oamenii cu forța, transmite IPN.

Mii de oamenii s-au adunat duminică, 26 august, în centrul capitalei la acțiunea organizată de către Mișcarea de Rezistență Națională ACUM. Adunarea Generală a Cetățenilor a adoptat și o Rezoluție prin care se cere demisia Guvernului Filip.

VEZI ȘI:

(video) Scandal în centrul Capitalei. Protestatarii, evacuați forțat de lângă monumentul lui Ștefan cel Mare. Polițiștii au format cordon de apărare

UPDATE Poliția a anunțat oficial numărul protestatarilor prezenți în centrul Capitalei. Participanții au adoptat o proclamație

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 -0.0734%
USD USD 17.1929 -0.4182%
RUB RUB 0.2429 0.1237%
RON RON 4.0207 -0.0770%
UAH UAH 0.6382 -0.2501%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile