Logo Realitatea.md

Candu explică de ce Republica Moldova „găsește limbă comună” cu CSI, dar mai puțin cu Rusia: Vrem să fim respectați! (VIDEO)

23 Februarie 2018, 00:00 // Politica

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, susține că Republica Moldova nu ar trebui să iasă din CSI, însă așteaptă un tratament și respect din partea Federației Ruse. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Important” de la TVC21. 

Embed:

Noi folosim platforma CSI pentru a avea platforma de cooperare cu statele din Asia Mijlocie. Noi refuzăm să participăm la evenimente CSI care sunt desfășurate în Federația Rusă, dar dacă evenimentele ce țin de cooperarea CSI sunt organizate în alte state membri ai CSI, noi participăm”, a declarat Candu.

Cu toate acestea, speakerul susține că în cazul în care Republica Moldova va ieși din CSI, va pierde legături economice și sociale importante cu celelalte state. Totodată, Candu susține că Federația Rusă nu a reacționat la unele solicitări ale autorităților de la Chișinău.

„În ultima perioadă s-au trasat niște direcții pentru a căpăta încredere și cooperare. S-a discutat despre ceea ce ar vrea Federația Rusă în prima etapă, noi însă am vorbit despre demersurile în Federația Rusă care au rămas fără răspuns, legate de investigația fraudei bancare și spălării de bani, am făcut câteva demersuri ce țin de intimidarea oficialilor Republicii Moldova în Federația Rusă, am vorbit despre abuzurile Rusiei asupra Republicii Moldova legate de aspecte economice și nu am primit răspuns”, a menționat Andrian Candu. 

Acesta a subliniat că Republica Moldova așteaptă unele gesturi din partea Rusiei.

„În primul rând vrem un tratament și comportament ca atare. Nu vrem să intrăm în nici un conflict cu Rusia, dar în același timp vrem să fim respectați”, a conchis președintele Parlamentului. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6416 0.1040%
USD USD 16.6602 0.1798%
RUB RUB 0.2185 -1.3544%
RON RON 4.0421 0.1189%
UAH UAH 0.5908 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile